Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slappt agerat, länsstyrelsen

Förra helgen dök plötsligt en varg upp cirka 50 meter från huset i Vibberbo, Söderbärke där min pojke med familj bor. Vargen var skadad på ett framben och folk i närheten liksom några bilister passade på att fotografera vargen innan den sakta linkade iväg mot skogen.

Min pojke kontaktade länsstyrelsen i Dalarna och ansökte om skyddsjakt på den skadade vargen.

Några dagar senare fick han besked om att hans ansökan hade avslagits. Motiveringen var att vargen ej var tillräckligt skadad och kunde förflytta sig, och att den var orädd och sökte sig in i bebyggelsen var heller ej onaturligt när fjolårsvalpar måste lämna sitt tidigare revir. De har nämligen blivit utstötta och måste hitta nytt revir.

Det är inte det lättaste, de blir bortmotade av andra vargar som redan finns i området. Denna varg härstammar säkerligen från Nornreviret som sträcker sig mellan Smedjebacken och Hedemora.

I mitten av förra veckan var ytterligare två ungvargar på besök i Vad och Söderbärke och dessa kommer förmodligen från samma revir. I Tolvsbo har nyligen tre vargar iakttagits ävenledes orädda. Dessa kommer förmodligen från Kloten-Malingsboreviret.

I dag har en varg varit inne på själva skolgården i Vad enligt uppgift. Jag åkte förbi skolan vid lunchtid och funderade om hela skolan var stängd. Jag undrade över anledningen.

Jag och säkerligen många med mig reagerar över länsstyrelsens i Dalarna attityd och slappa agerande. Som småbarnsförälder skulle jag vara rädd att skicka mina barn till skolan.

Jag är övertygad om att en tragisk olycka mellan varg och barn/vuxen kommer att inträffa inom en ej avlägsen framtid. Hänvisar bara till vad som hände i Kolmården tidigare i år.

Jag hoppas att föräldrar i Vad med omnejd låter sin stämma göra sig hörd och agerar mot länsstyrelsen i Dalarna.

Bertil Nilsson, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel