Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slopa inte salladen!

Fagersta ska spara 36 miljoner kronor på skolor, förskolor och fritidsaktiviteter läste jag i FP (23/8). Alla besparingsförslag väcker reaktioner, men det som tog min uppmärksamhet och får mig att reagera var indragningen av salladsbuffén i grundskolan. Jag ifrågasätter en sådan besparing av flera skäl.

Först och främst undrar jag vad vi skickar ut för signaler till våra barn när vi tar bort det gröna: det kanske inte är så viktigt med grön mat?

Några intressanta fakta: I en rapport från FN:s miljöprogram uppmanas vi att halvera vår köttkonsumtionen. Köttindustrin står för 80 procent av alla kväve- och fosforutsläpp inom jordbruket och svarar för 18 procent av den globala uppvärmningen, enligt FN:s mat- och jordbruksorganisation.

All anledning att tänka om och minska köttkonsumtionen alltså.

Det finns goda nyheter också! Allt fler skolor sluter upp i kampanjen ”Köttfri (mån) dag”, genom att införa en köttfri dag i veckan.

Sofiaskolan i Stockholm är en av dem. Köksmästaren i skolan säger i en artikel i Kommunalarbetaren att det är mycket positivt med en köttfri dag: eleverna saknar inte köttet och kostnadsmässigt är det en mycket bra affär: en vegetarisk dag är cirka 40 procent billigare!

Blir mycket intressant att se om Fagerstas politiker kan ta vara på chansen att förvandla en besparing med negativa konsekvenser till en besparing med bara vinnare: hälsan, miljön och ekonomin!

miljöpartist, Norberg

Rob den Hertog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel