Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slut på penicillin

Fagersta. Jag jobbar på ett företag i Fagersta och har en del personalansvar. En av mina medarbetare fick penicillin mot lunginflammation utskrivet av familjeläkare på Mitt Hjärta

På Apoteket Hjärtat säger expediten att penicillinet inte finns hemma och hon får inte ge min medarbetare någon annat. Hon har inte heller tid att ringa läkaren.

Jag tycker att läkarna på Mitt hjärta borde veta att det är influensatider och att vissa penicillinsorter kan ta slut. De borde kunna antecka på receptet att det är okej att lämna ut ersättnigspenicillin. Om man är så sjuk att man verkligen får penicillin utskrivet, så bör man som läkare kunna se till att patienten får den vård han/hon behöver.

”Upprörd”

Svar direkt: Det apotek som finns här på sjukhuset är ett helt fristående företag även om Mitt Hjärta och Apoteket Hjärtat låter som samma företag. Problem med för liten lagerhållning på Apoteket Hjärtat kan Mitt Hjärta i Bergslagen AB inte svara för.

Vi har sedan några år tillbaka ett slopat apoteksmonopol och därmed en större variation av medicindistributörer, en situation som ofta givit upphov till de problem insändarskribenten beskriver.

Om apoteket ringer till våra läkare är det aldrig något problem att lämna ut ett ersättningspreparat, som av läkaren bedöms likvärdigt. Däremot ska ett apotek som saknar en medicin i första hand hänvisa till annat apotek här i Fagersta. Utifrån patientsäkerhetssynpunkt får vi inte skriva ut olika preparat som föreslås av ”Upprörd”.

Verksamhetschef, Mitt Hjärta i Bergslagen AB

Lennart Nyman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel