Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta söka syndabockar

Annons
Helikopter vattenbombar utanför Gammelby där boende tvingade att lämna sina hem efter att räddningsledningen beslutat att hela byn skulle evakueras.

Med brandrök som legat tungt kring husknuten sedan många dygn tillbaka märks det via olika medier att många är bittra. Syndabockstänket har etablerat sig hos var och varannan och jag tycker att det är dags att byta perspektiv.

Området som brinner/har brunnit var torrare än torrast. Terrängen är oländig och svårframkomlig. De insatser som gjorts kan bara beundras av oss som tillhör gemene man.

Så klart sörjer vi alla den person som förolyckats, känner för den som skadats och för alla som drabbats av materiella skador, men faktum är att situationen kunde ha varit ännu värre.

Betydligt fler kunde ha skadats allvarligt om branden inträffat på ett annat ställe.

Tänk om branden startat precis utanför tätbebyggt område? Tänk om det blåst ännu mer?

Med en brand som varit så svårförutsägbar varken bör eller ska civila försöka spela hjältar utan vara tacksamma för de brandmän som slutit upp och som kan sin sak, utan dem hade vi haft betydligt fler personskador.

Många av oss har levt med skräcken om att få lämna våra hem och ägodelar. Med risk för att verka präktig så kanske det var just det här som vi behövde i dessa regioner där främlingsfientligheten ligger lika tjock som brandröken.

Nu kanske vi kan förstå hur det är att behöva välja vad vi ska ta med och inte ta med, vilka djur som ska räddas och vilka som måste lämnas kvar, att inte veta var nära och kära har tagit vägen och den upplevda bristen på information.

Detta är vardag i många andra länder och det är kanske sorgligt att det ska krävas den största branden i modern tid för att vi alla ska uppskatta den dag då vi kan andas klar luft och där vi kan packa upp våra tillhörigheter.

Nej, sluta med att försöka hitta syndabockar i denna tragedi.

Kaos uppstår alltid när något oförutsett händer. Var tacksamma för alla insatser som gjorts och för allt som finns kvar.

Det var en skogsmaskin som startade alltihop denna gång men jag hoppas att vi alla tänker en extra gång innan vi lämnar kvar en engångsgrill i skogen, för det här kan hända igen.

Norberg

Liane Blom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons