Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM-dubbel för Hansdotter

En storartad avslutning på en storartad säsong. Frida Hansdotter höll i sin grymma form och körde hem två SM-medaljer i helgens mästerskap i Funäsdalen.

Det var ingen större skräll att det var i slalom SM-guldet kom. Hansdotter har sedan tidigare ”bara” ett SM-guld, från 2007, men nu fick hon alltså åter ställa sig högst på pallen. Men det var inte helt problemfritt på vägen till guldet.

Efter det första åket i lördagens tävling låg hon utanför pallplatserna. Men då visade Hansdotter varför hon faktiskt är Sveriges bästa slalomåkare just nu.

– Jag kände inför det andra åket att jag kunde mycket mer. Så då gasade jag på så mycket jag kunde. Det känns verkligen jättekul att få ta ett SM-guld i slalom eftersom det har gått så bra i slalom för mig under säsongen, säger Hansdotter.

Och visst gick det vägen. Till slut hade hennes främsta konkurrenter inte en chans. Marginalen ner till tvåan Nathalie Eklund blev hela 44 hundradelar.

– Jag värderar absolut det här guldet högt. Jag är ju bäst i Sverige genom det, det är roligt. Det var verkligen fina tävlingar i helgen. Strålande sol, precis som det ska vara. Och det är kul för de yngre åkarna när vi landslagsåkare är hemma och tävlar också, det kommer jag själv ihåg från tiden då jag var i den sitsen.

Kanske var det också lite revanschlust från fredagens storslalomtävling som gjorde att Hansdotter gjorde allt för att ta hem SM-guldet. Där hade hon känn på guldet efter det första åket, när hon bara var tre hundradelar efter Jessica Lindell-Vikarby. Men i det andra åket tappade Hansdotter tid och till slut var hon 69 hundradelar från guldet. Men ett SM-silver är ändå något hon är stolt över.

– Det är kul att vara i toppen. Jag och Jessica har varit jämna i vinter, vissa gånger har hon varit starkare, vissa gånger har jag varit starkare. Nu var hon starkare för dagen.

Hansdotter hade också chansen att ta en tredje medalj när parallellslalomtävlingen avgjordes under söndagen. Men redan i 16-delsfinalen mot Veronica Hedh tog det stopp.

– Jag slog Therese Borssén på vägen, men jag visste att det skulle bli svårt mot Veronica. Hon är väldigt bra i parallellslalom och har flera pallplatser sedan tidigare.

Närmast väntar lite vila för Hansdotter hemma i Norberg innan hon 13-14 april åker upp till Sälen för att tävla i Ski Funtastic. Det blir årets sista tävling för Hansdotter, som kan se tillbaka på en säsong med flera pallplatser i världscupen, ett VM-silver, ett VM-brons, ett SM-guld och ett SM-silver.