Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smaken som räddar flygplansmaten

Flygplansmat har sällan gjort någon lycklig. Men nu försöker
British Airways att förbättra smakerna på det som serveras - genom
ett särskilt trumfkort.

Smaklös och oaptitlig, så är ofta den mat man får ombord på flygplan. Många har försökt förbättra upplevelsen. En del flygbolag har exempelvis lejt kända proffskockar. Dessutom har många försökt att salta mer för att ge en starkare smak. Men nu tror British Airways sig ha receptet för en mer aptitlig mat. De har arbetat tillsammans med kocken Heston Blumenthal, som efter en lång rad experiment med matlagning för högre höjder menar att maten behöver mer umami, skriver Wall Street Journal. Umami är en av de fem grundsmakerna och finns naturligt i bland annat tomater, kött och parmesan.

British Airways fördjupade försöken med Londonbaserade Leatherhead Food Research. Och även de märkte att umami inte tappade i smak på hög höjd.

Serverar lyxmat

British Airways har därför arbetat med att ta fram nya menyer, där man förhöjer smaken umami. Bland annat serverar man mat från ett lyxhotell till passagerare i första klass på Airbus A380. Där ska bland annat ingå stek på sidfläsk, med lime och citrongräs, morot, pak choi och persika. Men i flygplansvarianten adderar man mer lime och citrongräs för att få rätt smak.

Subtila vita viner gör sig inte heller på hög höjd, och man satsar i stället på fruktigare varianter.

En anledning till att maten smakar sämre är den torra luften i flygplanen.