Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smakfulla åk i Cervinia

Skidorten Cervinia vid berget Matterhorn lockar många svenskar
varje vinter. Här hittar vi några av Alpernas bästa
pistrestauranger där vi njuter av luncherna i solen.

På senare år har allt fler svenska reseföretag och skidåkare rest till Cervinia i Italiens nordvästra hörn. Här får man snö- och solsäker skidåkning på mellan 2 000 och 3 900 meters höjd och man kan även utnyttja grannbyn Zermatts avancerade skidsystem.

- Man betalar ju över 10 000 kronor för en resa i dag så snösäkerheten i Cervinia är en viktig orsak till att vi åker hit, förklarar Thomas Persson från Örebro över en öl på den första dagens after ski.

Cervinias första skidlift startades år 1936. De flesta stora hotellen byggdes på 1970- och 80-talen. På sommaren kommer turister från när och fjärran hit för att klättra på berget Matterhorn.

En av de passionerade alpinister som hjälper folk att bestiga det berömda "Tobleroneberget" är Marco Herim, som arbetar på sin familjs Hotel Meuble Gorret mitt i byn.

Efter att han dukat av vår frukost ger han sig av för att klättra upp på en av bergssidorna med skidorna och hitta dagens skönaste offpiståk.

Ut i det vita

Men det räcker gott att stanna i pisterna här i Cervinia med sina många mil av röda carvingbackar. Första dagen åker vi den långa pisten ned till grannbyn Valtournenche som har en gammal historia och välbevarad bystämning.

- Jag ska visa er dalens godaste råvaror, säger finlandssvenska Maria Sundström som bor här med sin italienske man och barn.

Vi köper jättegoda ostar och korvar i delikatessbutiken La maison des Gourmands medan snön droppar från taken på de gamla timrade husen.

Nästa dag tar vi oss upp på glaciären till Klein Matterhorn på 3 899 meter - Europas högsta åkning. Utsikten är makalös men åkningen flack på glaciären.

Vi letar oss bort från de breda och mest välbesökta backarna och hittar en härligt halvtom backe, nummer 24 precis under Matterhorns branta sydsida. Mest fantastisk blir åkningen i Zermatt: De långa utmanande pisterna på berget Rothorn paradise gör oss vilda av åklust.

Riktig höjdarmat

Pistrestaurangerna utgör en stark attraktion för alla skidåkare i Cervinia. Mest känd för svenskar är restaurangen Chalet Etoile, även kallad "Ullas" efter den svenska ägarinnan Ulla di Frassy som driver den med sin cervinianske make Cesare.

Vi dricker en bombardino inne i deras bar: brandy, ägglikör och espresso. Skallen, som redan är i lyckorus av all åkning, snurrar till ännu mer.

- Min farfarsfar hade en ostfabrik här. Och eftersom staten glömde att göra Matterhorn till sin egendom äger vår familj än i dag marken här nedanför berget, berättar Cesare.

Vi provar deras fenomenala skaldjurspasta till lunch medan han berättar:

- Tidningen The Daily Telegraph skrev att vi är en av världens tio bästa bergsrestauranger. Richard Branson brukar komma med sin helikopter från schweiziska Verbier för att äta hos oss.

Mårten och Lisa Gullstrand från Helsingborg äter hummer och dricker vitt vin på deras stora soliga terrass.

- Vi har ätit varje lunch här och har inte blivit besvikna någon gång!

Inbjudande hotell

Nästa dag provar vi ännu en makalös lunch på grannrestaurangen Bontadini. Servitören Davide Mussato serverar hemgjord ravioli i en form av smält ost. Det är en av de godaste rätter jag ätit i en pistrestaurang.

Även några spektakulära hotell lockar återkommande gäster till Cervinia.

James Mc Neill öppnade sitt hotell Principe delle Nevi just intill backen. Vi kopplar av i hotellets stora spa-avdelning med pool, bastu, snyggt relaxrum i trä och sten och utomhuspooler. James avslappnade attityd känns ovanlig för en affärsman. Han förklarar:

- Jag brukade jobba här och åka skidor hela vintrarna och är ett passionerat sportfreak. Jag baserar mitt liv på skidåkning och sport och är helst av allt ute i backen själv.

Dagen därpå tar han med mig på en hisnande snabb skidguidning, eller snarare skidrally, runt i systemet. Men det skulle krävas ett helt eget reportage för att beskriva den dagen.

Fakta/Cervinia

Allmänt

Modern liten skidort med 800 invånare i Aostadalen i nordvästraItalien, på snösäkra 2 000 meter under Matterhorn. Här finnsEuropas högsta skidåkning på 3 899 meter. Man kan köpa liftkort somäven ger tillgång till grannbyn Zermatts avancerade skidsystem.Cervinia har några av världens bästa pistrestauranger och ett lugntnattliv.

Säsong

December-maj för skidåkning. Under juni-augusti kan man cyklamountainbike och gå på tur i bergen.

Resa dit

Paketresor finns med Langley, Nortlander, Slopetrotter, STSAlpresor och Ving.

Info

www.cervinia.it, www.cervinia.se