Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart försvinner gamla 50-lappen

Förra året påbörjades ett sedelbyte i Sverige. Sista juni är det dags för nästa steg i bytet, då 20-, 50- och 1000- kronors sedlarna ska lämna plats för de nya.

Annons
Kontanthantering. Handelsbanken är en av de banker som tar emot dina gamla sedlar. Men endast om du är handelsbankenkund. Foto: Robin Hedqvist

FAGERSTA. I oktober förra året introducerades svenska folket till nya ansikten på flera av sina sedlar. Bland annat pryds tjugan numer av Astrid Lindgren och femtiolappen av Evert Taube.

Sedan dess har både de gamla och nya sedlarna gått att använda, men snart byts de ut. Efter sista juni blir de gamla sedlarna ogiltiga och med så få dagar kvar råder Riksbanken de som fortfarande har sedlar kvar att göra sig av med dem.

I Fagersta finns det flera tillvägagångssätt för att bli av med de gamla sedlarna. Är du Handelsbankenkund kan du sätta in dem på ett konto. Andra alternativ är att växla genom att skicka in dem till Riksbanken eller helt enkelt handla upp dem.

Andreas Byrén på Handelsbanken berättar att det är få som har kommit in för att sätta in pengar på sina konton. Han säger att Fagerstaborna är duktiga på att använda alternativa betalsätt.

– Min känsla är att Fagerstaborna använder kort och andra betalningsvägar till stor del. Så det har inte varit någon panik eller rusning än, säger Andreas Byrén.

Fram till sista augusti är det kostnadsfritt att byta in sina sedlar hos Riksbanken. Efter det blir kostnaden 100 kronor.

Annons