Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart rullar Orientexpressen

Orientexpressen är en av de mest legendariska tåglinjerna. Och
nu öppnar den igen, mellan Paris och Istanbul.

Under 1883 till 1977 kunde man ta Orientexpressen från Paris till Istanbul. Stilfullt resande och äventyr är vad många associerar det traditionstyngda namnet med. Det franska järnvägsbolaget SNCF äger fortfarande varumärket - och nu planerar man att återigen öppna den gamla förbindelsen mellan städerna. En ny version av Orientexpressen lanseras i april i år. Först ska den bara gå till Wien. När man drog in tåglinjen till Istanbul 1977 var det dit man i stället erbjöd resor. Även den linjen lades dock ned så småningom, under 2009. I vår ska resenärerna återigen kunna ta expressen till Wien från Paris, och om ett tag även vidare till Istanbul.

Två tåglinjer

Den brittiska hotellgruppen Orient Express Hotels använder också det kända namnet, med SNCF:s tillstånd. Även det företaget driver en tåglinje med namnet Orientexpressen: Venice Simplon-Orient-Express. Man använder antika vagnar från 1920- och 30-talen för att återskapa känslan från tågerans guldålder. Orient Express Hotels menar nu att det kan bli förvirrande med två Orientexpresser, skriver Daily Mail.

I SNCF:s tappning kommer man troligtvis att blanda det moderna och traditionella. Vagnarna väntas vara nya, för en snabb resa, men med äldre inredningsinslag.