Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart surfar Fagersta snabbare

Mobilmasten på Granströms berg reser sig nu mot skyn. FP var på plats när helikoptern fäste på mastdelarna.

Annons

För drygt ett år sedan skrev FP om den omtvistade mobilmasten som 4G-bolaget Net4mobility ville bygga på Granströms berg.

Nu står den snart på plats och FP närvarade när helikoptern satte dit en av mastdelarna på toppen. Upp emot skyn syndes även konstruktörer som hjälpte till att fästa dit masten. Thomas Kaminski var en av dem.

- Vi har full klätterutrustning så det är helt ofarligt. När det är fint väder är detta en fantastisk arbetsmiljö, säger han om att jobba på hög höjd.

Masten kommer att stå helt färdig i slutet av april med planerad driftsättning under maj.

- Det kommer innebära att det blir bättre täckning både inom- och utomhus runt omkring Fagersta för Tele2 och Telenors abonnenter, säger Björn Lindberg som är ansvarig för mobilutbyggnaden på Tele2.

Alla master har klätterskydd enligt lag så att barn eller vuxna klättrar upp i masten ska inte vara någon risk, enligt Björn Lindberg. Strålningen är inte heller något att oroa sig för, inom åtta meter från själva antennen kan den befinna sig på gränsen eller strax över referensvärdesnivåerna. Men det är på 48 meters höjd.

- Alltså ingen risk om man inte flyger förbi. Eller klättrar, men då är den största faran att ramla ner, säger Björn Lindberg.

Läs också: Mast planeras i Västanfors