Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solenergi i skuggbudget

När höstregnen drar in är det kanske svårt att föreställa sig att solenergin skulle kunna bli en betydelsefull energikälla i Sverige. Men så är det faktiskt. Sverige har faktiskt lika mycket solinstrålning som länder som Tyskland och Danmark. Länder som storsatsar på solenergi.

I årets skuggbudget föreslår Vänsterpartiet den största satsningen någonsin på solenergi i Sverige. Vårt mål är att solenergin ska ge mer energi än en kärnkraftsreaktor 2020. Detta är möjligt att uppnå om vi ger ekonomiskt stöd till utbyggnaden av solenergi. Men vi behöver också införa ett system där den som sätter upp solceller på sitt eget hus ska kunna leverera in den elen på elnätet och dra av det på elräkningen. Så kallad nettodebitering.

Men det räcker inte med solenergi. Ska Sverige på allvar ta sig an klimatomställningnen är det här framtidens arbetsmarknad. I bransch efter bransch kommer det att behövas investeringar i allt från forskning till nybyggnationer.

Vänsterpartiets hela klimatsatsning uppgår till 5,5 miljarder kronor per år. Det skulle ge minst 10 000 nya framtidsjobb. Så vill vi göra Sverige bättre.

Kent Persson, V, riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel