Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarstugemordet: Polisen utreder makens drunkning

Artikel 257 av 257
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

Överåklagare Marianne Ny vid Utvecklingscentrum i Göteborg, beslutade på måndagen att en förundersökning ska inledas vid åklagarkammaren i Västerås gällande mord och försök till grovt bedrägeri. Det handlar om händelsen när maken till den redan mordmisstänkta 41-åriga eskilstunakvinnan drunknade i Hjälmaren under oklara omständigheter för drygt ett år sedan.

Annons

Som VLT tidigare redogjort för inledde Västmanlandspolisen en dödsfallsutredning direkt efter drunkningstillfället. Polismyndigheten beslutade den 25 februari 2015 att inte inleda förundersökning om misstänkt brott.

Försäkringsbolaget If begärde senare prövning av polisens beslut och åklagare beslutade i juli i år att ärendet inte skulle granskas. If begärde därefter prövning av åklagarens beslut och ärendet överlämnades till Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Göteborg.

Överåklagare Marianne Ny beslutade idag måndag att ändra Polismyndighetens beslut och att inleda förundersökning i ärendet.

- Vi har inlett förundersökning avseende mord och försök till grovt bedrägeri. Efter granskning av ärendet har vi kunnat konstatera att det finns omständigheter som talar för att brott kan ha begåtts. Vi har inte tagit ställning till om någon person är att betrakta som misstänkt för dessa brott, säger kammaråklagare Andreas Ekengren vid Utvecklingscentrum Göteborg.

Kammaråklagare Jessica Wenna, vid åklagarkammaren i Västerås, kommer nu att jobba parallelllt med sin kollega Johan Fahlander med det nya mordärendet:

- Vi kommer naturligtvis att samarbeta i ärendena, kommenterar hon.

För Västmanlandspolisen innebär överåklagarens beslut att det blir ytterligare ett mord att utreda:

- Ja, det pekar i den riktningen, konstaterar Västmanlandspolisens presstalesman Anders Hedström, som nu inväntar åklagarens direktiv i den nya mordutredningen.

- Utifrån dessa får vi överväga vilka resurser som kan tänkas behövas.

Beskedet om att en förundersökning gällande mord och försök till grovt bedrägeri ska inledas togs emot mycket positivt av försäkringsbolaget If:s utredningschef, Anders Lindstrand:

- Jag tolkar beslutet som ett erkännande av vår utredning, kommenterar han.

Läs också: Sommarstugemordet: 41-åringens makes död granskas på nytt

Läs också: 41-åringen försökte förgifta dåvarande maken

Annons