Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarvikarier håller i gång vården

"Verksamheten måste rulla dygnet runt"

Annons
”Det är gullig personal här”, säger Rut Karlsson, här i samspråk med sommarvikarien Siri Sirirat Jansson. Rut har bott på Malmen i Fagersta i tre månader och trivs bra.

Antalet jobbannonser inför sommaren har ökat kraftigt, och vården och omsorgen hör till de områden dit flest vikarier efterfrågas i norra länsdelen, berättar Marcus Löwing, analytiker på Arbetsförmedlingen i Västmanland.

– 1 500 jobb anmäldes till oss under januari till maj i år, jämfört med 1 000 under samma period förra året, säger han och fortsätter:

– Vården har haft flest annonser inför sommaren, inom hemtjänsten och äldrevården.

Undersköterskor och grundutbildade sjuksköterskor toppar listorna.

På Malmen går halva personalstyrkan på semester under sommaren, fördelat på två perioder. De cirka 30 vikarierna har därför stor betydelse, menar Barbara Laaksonen, enhetschef.

– De är jätteviktiga för oss. Vi kan inte stänga och skicka hem de äldre. Verksamheten måste rulla dygnet runt, alla dagar, säger hon.

– Sverige måste rulla även i perioder där stora delar av personalstyrkorna går på semester. Och vårdbehoven är ju inte säsongskänsliga utan lika stora året runt, säger Marcus Löwing.

Att forma sommarens arbetslag har varit tufft, berättar Barbara Laaksonen.

– Vi har både undersköterskor och de som varken har erfarenhet eller utbildning. Helst har vi velat ha undersköterskor som kan svenska tillräckligt bra. Men det har varit svårt att få ihop sökande med rätt kompetens.

Fagerstas större industrier spelar också in, menar Barbara Laaksonen.

– Många väljer ofta industrierna för att de ger högre löner. Så det blir en konkurrens om vikarierna.

Kampen om sommarvikariaten ökar på mindre orter, berättar Marcus Löwing.

– De flesta jobben finns i Västerås. Det är inte lika många jobb på antalet sökare i till exempel Skinnskatteberg och Norberg.

För att öka chanserna att få jobb är det bra att dels vara ute med sin ansökan tidigt, dels att bredda sig, rekommenderar Marcus Löwing.

– Det gäller både yrkesmässigt och geografiskt. Du kommer rätt långt på en, två timmars resande. Man kan inte vara för kräsen.

Så tänkte Michelle Häggblom, en av årets sommarvikarier på Malmen.

– Jag sökte jobb inom vården mest för att få ett sommarjobb. Nu har jag varit här varje sommar sedan 2007. Jag gillar de äldre, säger hon.

För Siri Sirirat Jansson, som också jobbar på Malmen i sommar, var vården ett mer aktivt val.

– Jag har läst till undersköterska och blev klar nu i februari.

Att få hjälpa andra gör jobbet meningsfullt, tycker hon.

– Jag gillar människor, och jag gillar gamla. Det känns bra att hjälpa andra och man får så mycket tillbaka.

Fler vikarietäta branscher

Sommarvikariaten har ökat i länet som helhet och även i norra länsdelen, sett till antalet annonser hos Arbetsförmedlingen under januari-maj jämfört med samma period förra året.

Arbetsgivarna söker fler sommarvikarier till lagerrelaterade jobb, enligt Marcus Löwing, analytiker på Arbetsförmedlingen i länet: ”Tittar man på Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg så är det främst truckförare och maskinoperatörer som man har sökt för sommarvikariat”.

Medan norra länsdelens sommarvikariat domineras av lager och industri har länet som helhet även många vikariat inom handel, restaurang och transport.

Annons