Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Souvenirerna vi hatar

Brukar du ge presenter till nära och kära efter resan? Inte alla
uppskattar prydnadssaker och tokiga t-shirts. Men det finns gåvor
som gör gott.

Souvenirer kan vara roliga att shoppa när man är på resande fot. Men de är inte lika roliga att få. Det visar en ny internationell undersökning av flygjämförelsesajten Skyscanner. Där svarar hela 69 procent att de inte uppskattar sina semestergåvor. 15 procent har till och med kastat sina presenter.

Det som orsakar mest besvikelse är prydnadssaker, följt av t-shirts med roliga tryck och billiga smycken. Men också nyckelringar, kylskåpsmagneter och falska DVD hör till sådant vi helst inte tar emot.

Sex procent av dem som fått en gåva har skänkt den vidare och tre procent har sålt souveniren på nätet. Två procent har "råkat" ha sönder gåvan.

Shoppingen påverkar

Men resenärer verkar vara ett givmilt släkte - hela 82 procent uppger att de brukar köpa med sig presenter hem. Då kan det vara bra att påminna sig om att turisters shoppande påverkar världen en hel del.

-Det är väldigt viktigt att vi funderar på var vi lägger våra pengar. Lokalbefolkningen ska ju tjäna på sin turism, säger Helena Myrman, projektledare för nätverket Schyst Resande.

I stället för att köpa skräp som inte gör någon nöjd kan man handla souvenirer som är producerade lokalt. Rättvisemärkt choklad, handgjorda kuddfodral, egentillverkade filtar, tvålar från trakten eller kanske en likör gjord på områdets frukter?

-De finaste sovenirerna är väl alltid lokalt producerade. Det är väl det som är poängen med en souvenir; Att köpa hem något som är gjort på stället man besökte, säger Helena Myrman.

Uppskattas gåvan ändå inte kan man trösta sig med att ha gynnat den lokala ekonomin.

Läs mer om schysst shopping här.