Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande som en thriller

Bill BrowderMitt krig mot PutinÖversättning: Margareta EkelöfBonniers

Annons

Dokument. Mordet på den ryske regimkritikern Boris Nemtsov visar återigen på våldet och brutaliteten i Putins Ryssland. ”Mitt krig mot Putin” av Bill Browder sätter fokus på just detta.

Författaren var vd för Hermitage Capital Management och den störste utländske investeraren i Ryssland. Hans fond hade som mest tillgångar på 4,5 miljarder dollar i ryska värdepapper.

 År 2006 svartlistades Browder av de ryska myndigheterna och vägrades inresetillstånd. 2013 dömdes han i sin frånvaro av en domstol i Moskva till nio års fängelse för skattebedrägerier.

När man läser ”Mitt krig mot Putin” får man inte glömma att det är en partsinlaga där Bill Browder målar sig själv och sitt agerande i ljusa moraliska färger och där de ryska myndigheterna blir marionetter som styrs från Kreml. Men läser man den som en ekonomisk thriller med verklighetsbakgrund blir det oerhört spännande.  Och det finns ingen anledning att betvivla den grundläggande sanningshalten. Hot, våld och korruption är vardagsföreteelser. Skildringen av hur Hermitage Capitals jurist Sergej Magnitskij dog i ett ryskt fängelse efter att ha förvägrats läkarvård berör på djupet.

Efter att ha avslutat Bill Browders bok har jag en sak fullständigt klart för mig. Om jag hade ett kapital att placera skulle jag absolut inte satsa pengarna i Ryssland.

Annons