Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spänning som håller hela vägen

Gard SveenDen siste pilgrimenÖversättning: Per OlaisenLind co

Annons

SPÄNNING. Gard Sveens debutroman ”Den siste pilgrimen” har vunnit två prestigefyllda priser: Rivertonpriset för årets bästa norska kriminallitterära arbete och Skandinaviska Kriminalsällskapets pris ”Glasnyckeln” för bästa skandinaviska kriminalroman.

Informationen på omslaget skapar positiva förväntningar och jag ger mig genast i kast med den digra boken. Låt mig först som sist säga att förhoppningarna infrias. Detta är en spänningsroman som håller hela vägen ut.

Handlingen utspelar sig dels under andra världskriget dels i början på 2000- talet, och kretsar kring ett trippelmord som har samband med den norska motståndsrörelsens aktiviteter under den tyska ockupationen. Att låta en intrig växla mellan dåtid och nutid är det många författare som har tillämpat. Men det krävs skickligt vävda händelsekedjor för att inte upplösningen skall bli ett antiklimax. Gard Sveen lyckas på ett verkningsfullt sätt framkalla ett dovt och hotfullt samband mellan innehållets olika delar utan att det känns konstlat. Det märks också att det är en historiskt kunnig person som står bakom texten.

”Den siste Pilgrimen” har de flesta ingredienserna för att förtjäna epitetet ”en bra och läsvärd deckare.” Även om huvudpersonens privatliv är en katastrof lyckas han ändå väcka en viss sympati. Inte minst genom sitt gedigna polisarbete.

Annons