Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Par-VM ersätter speedwayens lag-VM – 15 länder gör upp i början av juni: "Har efterfrågats länge"

Par-VM i speedway återuppstår – och ersätter lag-VM.
Mästerskapet, som lades ned efter 1993 års säsong, kommer nu att arrangeras av samma organisation som står bakom GP-serien.
Totalt 15 länder kommer att göra upp om titeln under en vecka i början av juni.

Annons
Arkivfoto: Mikael Fritzon/TT

Vid sidan om individuella VM, som avgörs genom GP-serien, blir par-VM det största internationella speedwaymästerskapet 2018. Formatet ersätter lag-VM, som sedan 1999 körts i fyramannalag med en förare från varje lag i respektive heat. Nu blir det, precis som 1994–1998, parformat på VM-tävlingen, med två förare från varje lag i varje heat.

Bakom arrangemanget står samma organisation som arrangerar GP-serien och tidigare lag-VM, BSI Speedway. Danske Torben Olsen är vd:

– Det har länge efterfrågats att par-VM ska komma tillbaka, och jag är helt säker på att det nya formatet kommer att garantera en vecka av riktigt bra racing. Det kommer bli fantastiskt att se 15 landslag göra upp om VM-titeln, det kommer att göra att många förare och fans får chansen att bli en del av spänningen, säger han i ett pressmeddelande.

Regerande lagvärldsmästarna Polen är garanterade en plats i finalen, som avgörs över två dagar i Wroclaw 8–9 juni, medan de övriga 14 deltagande länderna kommer att delas upp på i två semifinaler den 2 respektive 5 juni, där sju länder per kväll kommer att göra upp om tre platser i finalen som precis som semifinalerna totalt kommer att innehålla sju lag. 15 länder till start är tre fler än i årets lag-VM, som innehöll tolv nationer.

Tävlingarna kommer att köras över 21 grundheat så att alla möter alla. Laget som samlat flest poäng i semifinalerna efter dessa heat avancerar direkt till finalen, medan två raceoffheat kommer att avgöra vilka lag som tar de två andra platserna. I finalen går ledaren efter de 42 grundheaten direkt till finalheatet, medan tvåan och trean gör upp i ett semifinalheat. Vinnaren av finalheatet blir världsmästare. De exakta reglerna, vad som till exempel händer om ett avgörande heat slutar 3–3, har ännu inte presenterats.

Lagen kommer förstås att bestå av två förare, men varje nation får dessutom ställa upp med en U21-förare som reserv, och den föraren kan ersätta de ordinarie i ett obegränsat antal heat. Om det inte föreligger skador får man inte byta laguppställning mellan semifinal och final, eller mellan finaldagarna.

Annons