Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pove Persson: Lunna senaste offret – det meningslösa taksnittet måste bort

KRÖNIKA. Nike Lunna får lämna Rospiggarna och troligtvis elitserien på grund av att han varit för bra.
Bara i speedway, mina vänner. Bara i speedway.

Annons

Den 21-årige talangen Nike Lunna från Finland överträffade allas förväntningar under sin debutsäsong med Rospiggarna i elitserien. Han mer än fördubblade ingångssnittet han hade – och körde sig därmed iskall på marknaden inför 2018.

Taksnitt...

LÄS ÄVEN: Ingen Nike Lunna i Rospiggarna 2018

Lagen får alltså enligt nuvarande regler inte ha ett sammanlagt snitt på sina sju förare som överstiger 10,250. Lagen får helt enkelt inte, på papperet, vara för bra. Och är du ännu inte på papperet för bra så kommer du bli det - om du är för bra.

Det hela blir så oerhört löjligt om man försöker applicera detta på någon annan idrott.

Säg att lagen i allsvenskan i fotboll inte får göra mer än 50 mål en säsong. Det har förbundet bestämt.

Säg att den bäste målskytten i regerande mästarna Malmö FF haft en strålande säsong och gjort 27 av dem, jämfört med de 13 han gjorde säsongen innan.

Säg att han därför inte får spela kvar kommande säsong för att han hux flux "gör för stor andel av lagets högsta tillåtna antal gjorda mål."

Trots att både han och klubben vill ha en fortsättning nästa säsong, säger reglerna stopp.

Troligt.

Nä.

(+)LÄS ÄVEN: Krönika. Pove Persson: "Speedwayvärlden kan kommat att älska Nike Lunna. Jag gör det redan"

Taksnittet i speedway som en gång, så vitt jag förstått, kom till för att inte klubbarna skulle löpa amok i jakten på dyra förare och för att matcher inte skulle bli för ojämna, är en katastrof och måste bort.

Det har väl ens inte hjälpt förr?

För under de år jag bevakat speedway, sedan slutet av 90-talet, så har väl i princip varenda klubb i landet vid minst ett tillfälle förköpt sig och hamnat i ekonomiska problem.

Och ojämna matcher har vi också, sannerligen, fått vår dos av. Senast i år, eller vad säger till exempel Masarna som fick oväntat svagt besök av Lejonen?

Kort sagt: taksnittet är verkningslöst och därmed meningslöst.

Bort med eländet, som sagt.

För det ställer bara till det för klubbar som tvingas försämra sitt lag efter en bra säsong, (Rospiggarna efter SM-guldet i fjol, Elit Vetlanda efter sin serieseger i år för att nämna ett par färska exempel). Och det gör att förare hamnar i kläm. Dessutom får regeln vanliga dödliga att skrattande undra vad speedwayen sysslar med.

Eftersom klubbarna i och med taksnittet inte kan värva vem de vill eller behålla vem de vill, hamnar, ofta unga lovande men även äldre, förare i kläm. I det här fallet just Nike Lunna.

Han kom in som en helt okänd förare till i år. Han överträffade som sagt både sina egna förväntningar, klubbens förväntningar och ökade sitt ingångssnitt för 2017, 0,500, till ett ingångssnitt för 2018 på 1,160.

Och i speedway finns inte marginal för att överträffa förväntningar.

Nike Lunna är ung, extremt lovande och kan bli riktigt, riktigt, bra. Men han är det inte än och får, på grund av sitt höga snitt (nyblivne juniorvärldsmästaren Maksym Drabik i Lejonen, som för tillfället är på en annan nivå, har snittet 1,439), oerhört svårt att få en klubbadress i elitserien i år. Han "äter" för mycket snitt i förhållande till vad en klubb kan vänta sig få ut av honom.

Om nu inte taksnittet, av skäl jag inte begriper, kan slopas helt borde man kanske göra som Rospiggarnas lagledare Mikael Teurnberg föreslog när jag pratade om det med honom:

Låt taksnittet vara flytande från år till år. Låt taksnittet sättas i den nivå som seriesegrande lags sju bästa förare hamnar på.

Då tvingas inte lag göra sig av med förare på grund av snitt.

Då hamnar inte förare som överträffat sig själv i kläm.

Då slipper de sota för att de varit bra.

Du. Får. Inte. Vara. Med. För. Att. Du. Har. Varit. För. Bra.

Alltså... ja, ni hör.

Som sagt, bara i speedway...

Nike Lunna har säkert massor av skäl att vara så här glad. Men reglerna kring snittaket i elitserien är nog inte ett av dem...

LÄS ÄVEN: Efter otäcka kraschen - säsongen över för Lunna

LÄS ÄVEN: Krönika. Pove Persson: "Jag kräver att du kommer tillbaka, Timo"

Annons