Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Pove Persson om wild carden till GP 2018: Så trötta val att jag somnade bums"

KRÖNIKA. De hade världens chans att fräscha till startfältet i nästa års VM-serie.
Om de ansvariga i SGP tog den? Nej, nej, nej.
Två av fyra wildcard gick till en Chris Holder på dekis och en Nicki Pedersen som inte kört på en hel säsong.
Och jag somnade.

Annons

Hur intressant hade inte nästa års GP blivit om förare som Andzejs Lededevs (Europamästare i år då han fick sitt stora intenationella genombrott), Vaclav Milik, på stark uppgång och allt som oftast mycket bra i år, Max Fricke, som via inhopp i årets GP-serie visat att han kan vinna heat där, fått wild card till nästa säsong?

Men nej. Så roligt ska vi inte ha det.

SGP kom dragandes med Nicki Pedersen, Chris Holder, Martin Vaculik och Greg Hancock. Vad är det frågan om? Vill de att folk ska somna?

Snacka om att två av dessa kom med på gamla meriter, för att de har "ett namn".

LÄS ÄVEN: De fick wild card - så ser GP-startfältet ut 2018

Greg Hancock kan jag köpa. Han var regerande mästare sedan 2016 och körde i årets GP då han oturligt skadade sig i hemmet och tvingades avbryta säsongen. Givetvis ska han få en chans till.

Men resten. Valen av Pedersen och Holder tycker jag är rent pinsamma. Visst var det rimligt med en dansk då ingen av dem lyckats kvalificera sig och Danmark har GP-deltävlingar, men Pedersen? Seriöst? Måste han inte visa att han är tillbaka på rätt nivå först?

Vore jag Niels-Kristian Iversen (nu förstareserv) hade jag blivit vansinnig.

Pedersen har knappt kört på en hel säsong på grund av en mycket allvarlig skada, Iversen har också missat en del av säsongen, men var med i GP och hängde med hyfsat, han slutade en poäng efter Hancock i VM-tabellen, innan han tvingades avstå. Var Pedersen står nu vet ingen. Förutom att han var världsmästare tre gånger på Hedenhös tid och hade en tydligt nedåtgående trend innan skadan.

Och så Chris Holder, vid flertalet tillfällen på reservplats i Lejonens elitserielag i år. Visst, han blev världsmästare 2012, men, och jag kan nästan ta gift på det, han kommer aldrig bli det igen. Han kom i år tia i VM, den sämsta placeringen sedan hans VM-guld. Men SGP måste våga, måsta bjuda publiken på lite mer pigga val som är i takt med samtiden.

Hur "sexig" känns en halvtrött Holder jämfört med Andzejs Lebedevs, Vaclav Milik, eller om det nu tvunget ska vara en australier, Max Fricke, JVM-etta och -trea de senaste två säsongerna?

När det gäller Martin Vaculik så känns det som att han fick ett wild card för att han så att säga blev "den första förloraren" i år. Vaculik hamnade till sist på nionde plats och missade med ett antal poäng en topp åtta-placering, som hade givit en direktplats till VM 2018.

Okej, så SGP delar ut tröstpris nu? Varför inte då köra med samma startfält tills förare lägger av eller avsäger sig en plats? Det är ju så det i praktiken blir när SGP är så här pinsamt politiska i sina val, så pinsamt tråkiga att jag somnar. Hade de struntat i politiken hade till exempel årets juniorvärldsmästare Maksym Drabik varit given för ett wild card. Men han föll naturligtvis på att det redan fanns en hoper polacker i VM-serien.

Jag tycker att wild carden, åtminstonde ett par av dem, ska ges till förare som har framtiden på rätt sida om sig, oavsett var de kommer ifrån.

Tack gode gud för att i alla fall tre "nya" förare tillförs varje år genom kvalet, GP-challenge. Annars hade vi väl haft Dave Watt och Chris Harris i evigheters evighet.

SGP, det finns ju fräscha högkvalitativa spännande namn!

Men ni plockar Holder och Pedersen...

Snark.

LÄS ÄVEN: (+) Silly season - Fått och gått i speedwaysverige

Annons