Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rospiggarnas Mikael Teurnberg när lagbygget inför 2018 är klart: "Det är elitverksamhet och ingen plantskola det här"

Han skrev upp dem i sin bok efter besöken i Hallstavik. Nästa säsong kör de för Rospiggarna. Mikael Teurnberg berättar i en stor intervju om lagbyggen och sättet att komma dit man vill - och vilka förare som han var i kontakt med inför 2018.
– En del förare spelar ut klubbarna mot varandra, andra är väldigt enkla, säger han.

Annons

Mikael Teurnberg går nu in på sin åttonde säsong som lagledare i Rospiggarna.

Det har gått en tid sedan Mikael Teurnberg lade Robert Lambert som den sista pusselbiten i åttamannatruppen i lagbygget för 2018. Lambert, Sam Masters och Kenneth Hansen är nya. Och att det är just de tre som tar plats i årets elitseriefyra är ingen slump.

Både Sam Masters och Robert Lambert imponerade stort när de i år var på besök i Hallstavik med Lejonen respektive Masarna. Så de hamnade i Mikael Teurnbergs speciella bok.

– Jag har en bok där jag skriver upp förare i motståndarlagen som imponerat på mig på vår hemmabana, säger han. Jag vill alltid bygga ett hemmastarkt lag så det är väldigt viktigt för mig. Då kan jag tidigt börja tänka på vilka som skulle passa bra hos oss. Kör de bra i Hallstavik och har bra personligheter och är professionella så är det de jag vill ha.

– Masters löste sig ganska snabbt, medan det tog en del tid och var lite turer kring Robert Lambert, för jag tror han egentligen helst hade velat vara kvar i Masarna. Nu blev det inte så och det är jag glad för. När det gäller Kenneth Hansen var han oerhört intressant och någon jag kontaktade mycket tidigt på grund av att jag gillar honom starkt och att han hade en väldigt attraktivt snitt (0,550).

Men tveksamheten kring om det skulle bli något med Lambert fick Teurnberg att vända sig åt andra håll också.

– Jag hade tidiga kontakter med Niels Kristian Iversen, men vi kom aldrig till något konkret förslag. Men jag var nära med Tobiasz Musielak, men det drog ut på tiden och sedan valde han att stanna kvar i Vetlanda.

– Dessutom hade jag mycket kontakt med Mikkel Michelsen (en av Smedernas guldhjältar) då han signalerade att han inte riktigt visste hur Smederna skulle tänka kring snitt och så. Jag skickade ett kontraktsförslag, men i samma veva meddelade han att han skulle bli kvar i Smederna.

En annan som en stund var på tapeten är Emil Sajfutdinov.

– Jag känner honom och hans mekar väldigt bra. De bodde hos mig efter mötet med Piraterna i Hallstavik i år, innan de skulle vidare till GP i Cardiff. De var klart intresserade att köra för oss 2018, men det blev aldrig något konkret och sedan stod det ju klart att Emil inte skulle köra i Sverige.

Andreas Jonsson, Jacob Thorssell, två av Rospiggarnas viktigaste byggstenar, här i samspråk med Mikael Teurnberg.

När Michelsen sa nej tack, vände sig Teurnberg åter till Robert Lambert. Och denna gång löste det sig direkt.

– Perfekt. För det var egentligen honom jag i första hand ville ha.

Många förare är väldigt enkla att få kontakt med och komma överens med, som till exempel Sam Masters, berättar Teurnberg. Medan andra gärna ägnar sig åt ett spel.

– En del förare, jag vill inte nämna namn här, spelar ut klubbarna mot varandra och då handlar det nästan alltid om pengar. Vissa förare kan bråka om några hundringar hit eller dit, men sånt sprider sig och nu när det allt mer är klubbarnas marknad får de svårt att få någon styrning alls i Sverige.

LÄS ÄVEN: (+) Fått och gått i speedwaysverige - så ser lagen inför 2018 ut just nu

När det gäller Rospiggarna 2018 är Teurnberg mycket nöjd med hur det blivit. Han signalerade tidigt att han ville se några förändringar från i år, vilket bland annat ledde till att Timo Lahti lämnade för Lejonen.

– Vi var båda inne på att det just nu var en bra lösning för båda parter. Jag är och har varit mycket god vän med Timo och hans familj länge, så det var så klart inget enkelt beslut. Det känns konstigt. Men Timo, som gjort enormt mycket för klubben, är med alla sina år här en rospigg så jag ser det som sannolikt att han kommer tillbaka hit någon gång.

Timo Lahti kom till Rospiggarna 2009. Nu ska han köra i Lejonen. – Det känns konstigt, säger Mikael Teurnberg.

(+) LÄS ÄVEN: Timo Lahti beskriver tiden i Rospiggarna

KRÖNIKA: Pove Persson: Tack Timo och lycka till i Lejonen - Men jag kräver att du kommer tillbaka

– Nu valde jag att behålla en stomme med nyblivne världsmästaren Jason Doyle, lagkaptenen och hemmaföraren Andreas Jonsson och framtidens stjärnor i Jacob Thorssell och Max Fricke. Och tillsammans med de nya har vi ett riktigt starkt och jämnt lag nästa säsong.

Att han också lyckats knyta till sig Gleb Chugunov, jättelöftet från Ryssland, gör Teurnberg extra nöjd.

– Jag inledde snacket med honom redan under lag-VM i Västervik. Han ville att jag skulle fixa en klubb i allsvenskan åt honom, men jag tänkte, vad fasen, han är så pass bra redan att jag ger honom chansen i elitserien.

När det gäller valet av 30-årige dansken Kenneth Hansen, har Teurnberg fått en del kritik i sociala medier och även från andra ledare för det. En 30-årig dansk har inget i elitserien att göra, menar många av dem som också stör sig på att han då tar en plats för någon svensk förare.

Teurnberg skakar bara på huvudet åt det.

– Visa mig en svensk med motsvarande snitt som garanterat är bättre än Hansen? Min uppgift är att utefter min tro göra Rospiggarnas lag så bra som möjligt, inte att i första hand "tänka på svensk speedway" som så många tycks mena. Det är elitserieverksamhet det här, ingen plantskola för svenska förare med i en del fall tveksam inställning.

Han drar ett exempel från Rospiggarnas tredje år i allsvenskan, året de åter klev upp i elitserien. Då fanns bland andra Adrian Bergkvist och Victor Palovaara i laget. men resultaten lät vänta på sig. Rospiggarna hade när serien vände två lag före sig i tabellen och målet var uppflyttning, inget annat.

– När det gällde Palovaara så funkade det bara inte för honom. Det var synd, för det finns ju något där, vilket han visat nu på slutet. Men där och då gick vi skilda vägar. Och för Bergkvist funkade ju ingenting. Jag var tvungen att göra något. Jag plockade in Emil Lindqvist och Robert Ericsson, två 40-åringar. Jag fick så mycket kritik för det, men de levererade ju på så sätt att till exempel Lindqvist vann sina reservheat hemma och Ericsson var snäppet bättre borta. Kritiken tystnade kan jag säga.

– Dessutom plockade jag in polacken Daniel Pytel och det blev ju en liten succé. Vi vann och tog oss till elitserien. Det hade vi inte gjort om jag inte ändrat i laget. Jag kunde där och då inte fortsätta köra med Bergkvist och Palovaara. Som sagt, det är elitverksamhet det här och de levererade inte, trots att de fick flera chanser. Som lagledare måste ju jag få välja hur jag vill ha laget? Den här verksamheten är liksom inte på skoj.

LÄS ÄVEN: Ingen Nike Lunna i Rospiggarna 2018

KRÖNIKA: Pove Persson: Lunna senaste offret - det meningslösa taksnittet måste bort

Att bygga lag är alltid enklare när det gått bra under innevarande säsong, menar Teurnberg. Och om man byggt upp "rätt" rykte.

– Ja, sportsligt så klart, men inte minst när det gäller ekonomin också. Vi har numer ett rykte om oss att alltid göra rätt för oss och det sprider sig bland förarna. Vi har inte förköpt oss sedan återkomsten till elitserien för fyra säsonger sedan och vi har historiskt sett alltid plockat in unga talanger som Szymon Wozniak, Andzejs Lebedevs, Max Fricke, Jacob Thorssell, som inte ansåg sig ha fått chansen i Vetlanda och Nike Lunna, för att nämna några.

– Jag har inga problem med att ge unga förare chansen, svenska eller ej, om de är tillräckligt bra och visar professionalitet och vilja.

Rospiggarnas trupp 2018 (förare med högre snitt än 0,500): Jason Doyle (2,276 i ingångssnitt 2018), Andreas Jonsson (1,642), Robert Lambert (1,565, ny från Masarna), Max Fricke (1,439), Jacob Thorssell (1,362), Sam Masters (1,313, ny från Lejonen), Gleb Chugunov (1,250, ny, inte kört i Sverige tidigare), Kenneth Hansen (0,550, ny Vargarna).

Förare med 0,500 i snitt (obegränsat antal tillåtet: Tero Aarnio, Andreas Westlund, Freddie Eriksson, Elias Juhlén.

Annons