Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland skrällde i race off – till final efter att ha slagit ut Australien: "Jag är mycket lycklig"

Med världens bästa(?) förare, Rospiggarnas Jason Doyle, tillbaka i laget efter skada skulle Australien tämligen enkelt ta sig till final i lag–VM. Då klev världens bästa(?) förare fram och tog Ryssland, med Grigorij Laguta dopningsavstängd, till final.
– En stor succé för oss, sa Piraternas Emil Sajfutdinov till TV10 efter skrällsegern i race off.

Annons

Det mesta, för att inte tala om allt, i förhandssnacket handlade om med hur mycket Australien skulle vinna race off i polska Leszno och ta en plats i morgondagens final i lag–VM.

Men då hade ingen frågat Ryssland. Laget kom till start utan en av sina två världsstjärnor, Grigorij Laguta, som innan tävlingen på fredagskvällen stängts av misstänkt för dopning, ett brott som ska ha skett tidigare under säsongen i en polsk ligamatch.

LÄS ÄVEN: Laguta misstänkt för dopning

Ingen Laguta betyder ett chanslöst Ryssland. Trodde alla. Men ryssarna, lett at sin suveräne lagkapten Emil Sajfutdinov, 28-åringen som fick stå för rutinen i det unga laget, ville mer. Och kunde mer.

Sajfutdinov tog makalösa 15 av 15 möjliga poäng och väckte liv i hela sitt unga lag. Från heat 12 till heat 19, då allt redan var avgjort, tappade laget bara en poäng.

I heat 17, av 20, behövde Ryssland tre poäng för att avgöra tävlingen. Australiens rospiggsförare Max Fricke tog ledningen, men Sajfutdinov gick inte att besegra under kvällen. Han tog sig bestämt och tufft förbi och säkrade skrällsegeren och en plats i morgondagens final på samma bana.

– Vi är i final! strålade ryssen i TV10 efferåt. Jag är mycket lycklig. Vi drabbades hårt av Lagutas (Grigorijs) avstängning, men laget gjorde en fantastisk insats.

Emil Sajfutdinov var suverän i race off och tog 15 av 15 möjliga poäng för sitt Ryssland, som sensationellt slog ut Australien och tog sig till final i lag-VM.

LÄS ÄVEN: Sverige direkt till final i lag–VM

En annan i laget som imponerade stort var supertalangen, 17-årige Gleb Chugunov, som fick kliva in som ordinarie i laget i avsaknad av Laguta.

Och som den yngste i historien i lag–VM gjorde det. Elva poäng blev det.

– Han är otrolig, sa lagkaptenen Sajfutdinov. Som han körde. I morgon, i finalen, är det en ny dag, men vi ska göra samma jobb som i dag, sedan får vi se hur långt det räcker.

I finalen möter Ryssland Sverige, Storbrittanien och värdnationen Polen.

LÄS ÄVEN: Fredrik Lindgern jagar nytt VM-guld – Och pengar till hjärtforskning

Resultat, race off:

Ryssland, 46 poäng: Emil Sajfutdinov 15, Gleb Chugunos 11, Vadim Tarasenko 10, Andrej Kudriashov 10.

Australien, 33: Jason Doyle 10, Chris Holder 7, Troy Batchelor 7, Max Fricke 6, Sam Masters 2.

Lettland, 30: Andzejs Lebedevs 15, Jevgenij Kostigovs 6, Kasts Puodzuks 4, Maksims Bogdanovs 2.

USA, 15: Ricky Wells 6, Luke Becker 4, Broc Nicol 2, Gino Manzares 2, Dillon Ruml 1.

Annons