Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutspelsdrömmen lever för Indianerna – trots otäck krasch

Drömmen om slutspel lever för Indianerna.
Piraterna besegrades med 48-42 i måstematchen inför 2703 åskådare i Sannahed.
Men gästerna knep bonuspoängen i det sista heatet.

Annons

Indianernas lagledare Peter Johansson peppar sina förare i depån.

Jumbon Indianerna mot nästjumbon Piraterna.

Båda lagen med häng på slutspelsplats – men också farligt nära nedflyttning tre omgångar från slutet i speedwayens elitserie.

Mycket stod på spel när lagen drabbade samman i Sannahed.

Efter en jämn start, med fem raka oavgjorda heat, tog hemmalaget kommandot i det sjunde heatet när Piotr Protasiewicz och Vaclav Milik tog kvällens första 5-1-seger mot Piraterna Peter Kildemand och Peter Karlsson.

Det innebar Indianledning med 24-18, ett försprång som utökades till åtta poäng i pausen efter tio heat.

Detta efter stor dramatik i det nionde heatet där Piraternas Krzysztof Buczkowski och Indianernas Kenneth Bjerre var jämsides över mållinjen. Domare Ola Hansson tvingades ta tv-reprisen till hjälp och efter en lång väntan dömdes Bjerre som segrare.

Efter pausen blev det dramatiskt. Förre Indianföraren Niels-Kristian Iversen körde omkull som siste man när Indianerna låg på 5-1 och det tolfte heatet avbröts. Publiken buade men missnöjet förvandlades till jubel när domaren beslutade sig för att frysa ställningen i heatet med Kenneth Bjerre som segrare före Bjarne Pedersen. Indianerna var då i tiopoängsledning.

Adrian Miedzinskis skadade knoge plåstras om av sjukvårdare på plats.

Ännu mer dramatiskt blev det i heat 13 när Adrian Miedzinski, som precis kommit tillbaka efter ett armbrott, fick res på sin cykel i andra sväng och rammade lagkompisen Vaclav Milik. Båda förarna kunde resa sig men Miedzinski blev utesluten från omstarten där Piraterna körde hem kvällens första dubbelseger genom Krzysztof Buczkowski och Emil Sajfutdinov.

Miedzinski hade ont i en knoge efteråt och kom aldrig med ut till prisutdelningen. Han ville inte prata med Sporten på grund av smärtorna.

Men Indianernas lagledare Peter Johansson förklarade läget:

– Adrian behöver sy knogen, som sprack intill benet, men ambulanspersonalen sa att det kunde ske inom åtta timmar och han var inte så sugen på det. Tyckte inte att han har lust att vänta inne på akuten i Örebro. Så han flyger i morgon bitti från Skavsta. Han ringde sin "husläkare" i Polen så de ska ta det i morgon förmiddag istället. Risken är att de får skära upp det lite igen för att kunna sy men han tycker att det är värt det.

Men den nyopererade armbågen är hel?

– Ja, ja, det är samma arm, men armbågen är inga problem. Plattan satt kvar där den skulle.

Vad säger du annars om kraschen?

– Det var lite onödigt. Ett felbeslut. Han satsade för hårt där det är gropigt. Det var lite lömskt i utgången av kurvan. Det fanns inte så mycket för Milik att göra, han blev torpederad.

I det näst sista heatet säkrade Indianerna segern i matchen när Piotr Protasiewicz tog hem sin tredje raka heatseger.

Återstod gjorde kampen om den extra bonuspoängen. Piraterna hade ett tiopoängsförsprång att gå på efter 50-40-segern hemma i Motala i våras. Indianerna behövde vinna med 5-1 för att få till ett särkörningsheat men gästernas Emil Sajfutdinov vann heatet som slutade 3-3.

– När segern är bärgad och man är nära bonuspoängen så är det ju klart att mycket vill ha mer. Det känns surt att vi inte kunde ta den. Som matchen artade sig så känns det som om det kvittat vem Piraterna ställt mot Protasiewicz – om vi bara fått en omkörning, säger Johansson.

Bottenstriden hårdnade i och med Indianernas seger. I botten ligger tre lag på nio poäng, Piraterna, Indianerna och Rospiggarna. På femte plats ligger Smederna på elva poäng. De fyra lagen gör upp om två slutspelplatser och en biljett ner till allsvenskan.

Två omgångar återstår och Indianerna avslutar med bortamatch mot Rospiggarna och hemmamatch mot Elit Vetlanda.

Poäng, Indianerna: Piotr Protasiewicz 12 (5 heat), Bjarne Pedersen 9 (5), Kenneth Bjerre 8 (4), Vaclav Milik 7 (4), Adrian Miedzinski 4 (4), Ludvig Lindgren 4 (4), Victor Palovaara 4 (4).

Piraterna: Emil Sajfutdinov 13 (6), Krzysztof Buczkowski 8 (5), Viktor Kulakov 6 (4), Daniel Davidsson 6 (4), Peter Kildemand 5 (4), Niels-Kristian Iversen 3 (4), Peter Karlsson 1 (3).

LÄS MER: (+) Brändhs krönika: I en skruvad speedwayvärld är allt möjligt

LÄS MER: Slutspelsdrömmen lever för Indianerna - trots otäck krasch

LÄS MER: (+) Indianföraren tog sig ur svackan: "Har varit ifrågasatt från många håll"

Annons