Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt VM-silver bakom omöjligt Polen – Fredrik Lindgren: "Vi gav allt vi hade"

Sverige räckte inte riktigt till i finalen i lag-VM. Hemmanationen Polen var klassen bättre, men Sverige gav dem en rejäl match. Och det svenska silvret var aldrig hotat bakifrån.
– Vi gav allt vi hade, men det räckte inte hela vägen, sa en inte allt för nedslagen Fredrik Lindgren, svensk lagkapten, till TV10.

Annons

Sveriges förbundskapten Morgan Andersson och de andra i svenska ledningen har all anledning att jubla över det svenska silvret.

Det spekulerades en del i hur nervöst detta unga polska lag, medelådern är 24 år, skulle vara inför närmare 24 000 åskådare på hemmaplan i Leszno.

Och jo då, nervöst var det. Rejält också, berättade polska lagkaptenen Maciej Janowski som var den som säkrade det polska guldet i och med segern i heat 18.

Underbart för den polske lagkaptenen, som bara tappade en poäng under kvällen, att få säkra landets åttonde VM-guld på de senaste 12 åren.

– Det här är galet, sa han till TV10 och strålade av glädje när tävlingen var över. Vi var så så nervösa innan och ja, jag skakar ännu.

Men även om det som sagt var nervöst innanför västarna, syntes det sannerligen inte på banan. För som polackerna körde.

Hemmanationen kopplade greppet direkt och även om Sverige stundtals stod emot, främst genom en fenomenal Antoinio Lindbäck, så var segern aldrig i fara.

Tävlngens bästa förare var svensk. Antonio Lindbäck var fenomenal!

Sveriges silverplats var dock hur stabil som helst, med 24 poäng ned till bronspengen, och de svenska förarna verkade inte allt för nedslagna över ett uteblivet guld.

– Vi har jobbat oss tillbaka i matchen efter att Polen tagit fullt och dragit ifrån i den andra omgången (ställningen efter den var 22 poäng för Polen, 16 för Sverige), sa Andreas Jonsson efter tredje omgången och12 heat.

Då hade Antonio Lindbäck bärgat sex poäng i ett heat genom så kallad Joker, då poängen räknas dubbelt. (Jokern får användas om laget ligger under med sex poäng eller mer).

Det svenska underläget var då blott två poäng och gulddrömmen levde.

LÄS ÄVEN: Sverige direkt till final i lag–VM

Men, som sagt, Polen var för bra, vilket Fredrik Lindgren, som också gjorde en mycket bra insats under kvällen, poängterade efter tävlingen.

– Vi gav allt vi hade, sa han. Men Polen var ett nummer för stort i år. Vi gav dem en rejäl match, men det är bara att gratulera dem till guldet.

Vilda polska glädjescener både i depån och i publiken, så klart. Men det utspelade sig också andra mycket stora glädjescener lite i skymundan.

Det uträknade Ryssland, där en av storstjärnorna, Grigorij Laguta, inför race off i fredags stängts av misstänkt för dopning, tog ett smått sensationellt brons i en hård kamp med Storbrittanien.

LÄS ÄVEN: Indianerna vill ha besked angående Laguta innan matchen på tisdag.

LÄS ÄVEN: Laguta misstänkt för dopning

Emil Sajfutdinov säkrade ryskt brons i tävlingens sista heat.

Bronset säkrades av laget största stjärna, Emil Sajfutdinov, i det sista heatet.

Sajfutdinovs glädje gick inte att ta misste på.

– Jag är verkligen glad, sa han. Vi jobbade hårt och tog de där viktiga poängen.

Men bronsmedaljen var en bit bort ett tag i sista heatet...

Sajfutdinov låg sist i något varv, med värste konkurrenten om bronset, britten Robert Lambert, i ledningen. Men Sajfutdinov visade vem som var bäst när det gällde. I mål var han tvåa, platsen före Lambert.

– Jag var farligt ute där, men det lyckades! sa han med ett snett leende.

LÄS ÄVEN: Ryssland skrällde i race off

Även om Polen vann så är frågan om inte kvällens förare ändå var svensk. Antonio Lindbäck tog hela 20 poäng (tre extra på grund av jokern) och tappade bara en poäng under hela tävlingen. Han var också den ende som besegrade Maciej Janowski och var nu så där vindsnabb som nästan bara han kan vara.

Resultat, final i lag-VM 2017 i Leszno, Polen:

1. Polen, 50 poäng: Maciej Janowski 14, Bartosz Zmarzlik 13, Piotr Pawlicki 13, Patryk Dudek 10.

2. Sverige, 40 poäng: Antonio Lindbäck 20, Fredrik Lindgren 11, Andreas Jonsson 7, Linus Sundström 4.

3. Ryssland, 18 poäng: Emil Sajfutdinov 10, Vadim Tarasenko 4, Gleb Chogunov 3, Andrej Kudrashov 1.

4. Storbrittanien, 15 poäng: Chris Harris 7, Steve Worall 6, Robert Lambert 1, Craig Cook 1.

Annons