Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-guldet nära för Jason Doyle – Teurnbergs brasklapp: "Det är en helt ny situation"

Han leder VM med 14 poäng före tvåan inför den sista deltävlingen. Allt talar för ett VM-guld för Rospiggarnas australier Jason Doyle. Men gode vännen och lagledaren i Rospiggarna, Mikael Teurnberg, tar inte ut något i förskott.
– Vi måste komma ihåg att det här är en helt ny situation för Doyle. För fyra år sen körde han division 2-speedway i England, säger Tuernberg.

Annons

Mikael Teurnberg och Jason Doyle har under Doyles år i Rospiggarna (tredje säsongen på gång 2018) kommit varandra väldigt nära. – Jag unnar verkligen Doyle ett VM-guld, säger Teurnberg inför avslutningen på lördag.

VM-ledaren Jason Doyle är sedan länge på plats hemma i Australien för att förbereda sig inför den sista deltävling i årets GP som körs i Melbourne. Doyle leder med hela 14 poäng före tvåan, Dackarnas polack Patryk Dudek. Förutsättningarna är att om Dudek, mot all sannolikhet, skulle ta maximala 21 poäng i tävlingen, måste Doyle ta minst åtta poäng för att ändå hålla undan.

– I normala fall håller Doyle undan. Sannolikheten att Dudek tar fullt, samtidigt som Doyle helt klappar igenom är liten, säger Teurnberg.

Men mycket kan hända i speedway. Inte minst kan ju nån krasch komma emellan, men det som får Teurnberg att inte ta ut segern i förskott för Doyle är 32-åringens orutin i de här situationerna.

– Doyle slog ju igenom först som 28-åring, säger Teurnberg. Han har aldrig kört JVM eller nåt sånt och därför är en sån här situation helt ny för honom. För fyra år sedan körde han ju division 2-speedway i England. Nu står han med ena hand på VM-pokalen och sådant kan ju sätta nerver i de bästa.

– Jag har varit i kontakt med honom för ett par dagar sedan och det märks att det börjar gå upp för honom hur nära VM-titeln han är. Det kommer bli viktigt för honom att få en bra start i tävlingen och inleder han med en heatseger tror jag han fixar det.

LÄS ÄVEN: Jason Doyle skadad i match i Polen - flera frakturer i foten

Jason Doyle på väg mot VM-titeln. Här via en heatseger före Bartosz Zmarzlik i ett heat på Friends Arena.

För tre år sedan, i sin debutsäsong i GP, som 30-åring, slutade Doyle totalfemma. Och i fjol var han i VM-ledning när han kraschade i polska Torun och skadade sig svårt. Han missade sedan avslutningen av GP-säsongen och slutade också då femma. Så det är lätt att förstå betydelsen av att han nu kan bli världsmästare - dessutom att kunna säkra titeln på hemmaplan.

– Han har ju haft ledningen i VM ett tag nu och jag har märkt att han haft det här i huvudet länge, vilket jag förstår till hundra procent, säger Teurnberg. Det har påverkat hans körning tydligt i slutet av säsongen. Det har synts att han inte velat riskera att skada sig. Han har liksom inte velat riskera något i onödan och har börjat köra lite mer för att bara säkra poäng. Och det är ju inte riktigt så som Doyle är som bäst.

– Han är en förare som lever på hård attack och måste köra så för att få ut max av sig själv.

LÄS ÄVEN: Jason Doyle klar för ännu ett år i Rospiggarna

Doyle, som slutade snittvåa i elitseriens grundserie i år, stod inte riktigt att känna igen i slutspelet med Rospiggarna, där han faktiskt, snittmässigt, hade både Jacob Thorssell, Andreas Jonsson och Timo Lahti före sig.

Är du besviken på Doyle för det?

– Inte alls. Han har gjort så otroligt mycket för klubben och jag har full förståelse för att han i första hand, med tanke på läget han haft, ville satsa allt på att just köra hem VM-titeln.

LÄS ÄVEN: Zmarzlik snuvade Doyle på segern i snittligan

Under säsongens hittlls körda elva VM-deltävlingar har Doyle varit i final i nio(!), vunnit en final och stått för poängserien 12, 15, 10, 13, 15, 13, 5, 14, 17, 18, 10.

I avslutningen i Melbourne finns även Rospiggarnas nyförvärv Sam Masters med då han tilldelats ett wild card. Rospiggarnas Max Fricke skulle också ha kört tävlingen, men tvingades dra sig ur på grund av skada.

LÄS ÄVEN: Doyle upp i VM-ledning trots tre brutna ben

Jason Doyle har stort fokus på att bärga VM-titeln, ett fokus han haft ett tag...

Bakom Jason Doyle och Patryk Dudek pågår också en högintressant fajt om bronset. På den platsen ligger för närvarande Masarnas Tai Woffinden, två poäng före Dackarnas Maciej Janowski, sex poäng före ryske Emil Sajfutdinov och åtta poäång före Elit Vetlandas Bartosz Zmarzlik.

GP-tävlingen i Melbourne, Australien, körs på lördag förmiddag svensk tid och sänds i tv10, där Mikael Teurnberg är expertkommentator.

Annons