Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spektakulär skidåkning i Mürren

Mürren är en alpby med bevarad själ och makalös panorama-utsikt.
När vi åker förbi Jungfrau-glaciären är vi beredda att tro på
platsens rykte: Att här finns världens vackraste skidåkning.

Schweiziska Mürren har i tidskriften Åka Skidor beskrivits som världens vackraste skidort. Så väcktes vår nyfikenhet på en resa hit.

Vi tar tåget direkt från Zürich flygplats och byter i Interlaken innan bergståget börjar sin färd upp i dalen. Sista biten använder det kugghjul till Mürren som tronar spektakulärt på en bergshylla, 800 meter över ett brådstup ned i dalen.

På andra sidan dalgången reser sig 4 000-meterstopparna Eiger, Mönch och Jungfrau. Där borta skymtar dessutom Wengen med sin berömda störtloppsbacke Lauberhornrennen, dit vi också bara kan ta oss med bergståg. Mürren har verkligen välsignats med en av Alpernas mest svindlande panoramautsikter.

Fridfull alpsemester

Vi är här för att hitta skidåkning utan köer, nysnö och för att njuta goda middagar i pittoresk alpatmosfär. En riktig "vuxenresa" för skidnördar alltså. Partysugna och barnfamiljer på budgetresa bör leta efter en annan skidby.

Att njutningsfaktorn är hög märker vi första kvällen på Hotel Blumental där middagen på färska tortellini och kalvschnitzel utgör en smaksensation:

- Vi serverar bergsget och hjort efter säsong. Vissa dagar gör vi rösti och ostfondue, förklarar servitören Enrique Rodriguez som arbetat i 39 år på hotellet.

James Bond agerade här

Efter en natt under dunbolstren i den tysta byn tar kabinbanan oss direkt upp till toppen av Schilthorn på nära 3 000 meter. Här i den roterande restaurangen Piz Gloria äter vi "James Bond-frukost" som inkluderar gravad lax och champagne. Utsikten är i 360 grader, den sträcker sig nästan till tyska låglandet och över schweiziska alperna. Restaurangen byggdes för att gestalta skurken Blofelds klinik i Bond-filmen I hennes majestäts hemliga tjänst som spelades in i Mürren 1969.

Många åker till bilfria Mürren för att vila ut och få kraft av den andäktiga naturen. Men skidåkare har mycket att hämta, inte minst freerideåkning i offpist. Skidsystemet har ett tiotal liftar, en kabinbana och är utmärkt i ett par dagar.

Mycket adrenalin

Det startar med hög adrenalinnivå direkt. En svart pist tar oss från toppen av Schilthorn. Den planar ut i långlöpa för att sedan stupa igen i mitten av berget och rundas av i skogsterräng ned mot byn. Sammanlagt är det 1 300 meters fallhöjd, och efteråt känns det varmt av mjölksyra i låren. Vi är nästan ensamma i backarna.

- I Mürren är det vildare och lite folk jämfört med på Wengen-sidan. Skidregissören Warren Miller gjorde en freeridefilm här förra året för att man får så stora fria snöytor här, berättar liftsystemet Schilthornbahn:s produkt- och säljchef Michelle Blaser då hon visar oss guldkornen i skidområdet.

En meter nysnö

Andra natten börjar det att snöa, tungt, och fortsätter hela dagen därpå. Vi har anlitat bergsguiden Stefan Urfer som leder oss till orörda skogspartier med upp emot en meter nysnö. Även i pisterna flyter vi fram i fluffigt puder. Det är en av livets lyckligaste skiddagar.

- Helt ok, eller hur? skrattar Stefan efter en snösprutande fotosession.

- Bergen är mitt liv. När kunderna, som du, är nöjda då är jag som mest lycklig i mitt jobb!

Nästa dag skiner solen åter och vi tar bergståget ner till Wengen och sedan upp till starten av Lauberhornrennen. Man kan testa störtloppsbacken på tid och får djup respekt för de åkare som kastar sig utför stup, långa hopp och svängar nära bergssstup.

Solpaus framför Eiger

Vi stannar in för lite värmande glühwein på pistbaren Arvengaden med Eigers nordvägg bakom oss - en av bergsklättrarnas mest beryktade utmaningar i Alperna. Simon Jakobs har kommit hit över dagen från Basel:

- Detta är vårt favoritområde. Bara att åka med Eiger så tätt inpå gör att man nästan får gåshud, saäger han och vilar ut i solen sippandes på en varm choklad med vispgrädde, med vännerna Kathrin Kohout och Jürgen Regal.

Wengens skidsystem är stort och maffigt. Minus bara för isiga backar, vilket vi inte hade på Mürrensidan. Så är Mürren världens vackraste skidort? Kanske - åtminstone rekommenderas den starkt för kicken man får av att åka mitt i denna majestätiska bergsmiljö och den stressfria byatmosfären, nästan som intakt framtrollad från förra sekelskiftet.

Fakta/Mürren

Allmänt

Mürren ligger i den schweiziska regionen Berner Oberland, på en högklipphylla 1 650 meter över havet. Byn är bilfri och man tar sigbara hit med tåg. De flesta hus är traditionella chalet i trä,hotellen är mysiga och atmosfären genuin och fridfull.

Säsong

Skidåkning december till april. Sommarvandringar juni tillseptember.

Priser

Relativt höga, men billigare än i schweziska alporter som Zermattoch St Moritz. Prisexempel: dubbelrum på chalethotell 800 till 1200 kronor. Restaurangpriser: huvudrätt 200-250 kronor, flaska vin200 till 300 kronor, en starköl 40 kronor.

Resa dit

Direktflyg från Arlanda till Zürich med SAS eller Swiss kostar fråncirka 2 300 kronor tur och retur. Med byte kan man hittaflygbiljetter från 1 500 kronor. Tåg direkt från Zürich flygplatstar tre timmar, ända fram till Mürren och kostar från cirka 800kronor tur och retur. Eller åk tåg hela vägen; interrailbiljettfrån Sverige för tio dagar, varav fem resdagar, kostar 2 515 kronorför vuxna och 1 685 kronor för ungdomar mellan 12 och 25 år.

Andra aktiviteter

+Simning, bastu och spa i det nya sportcentret. Skridskoåkning,kälkåkning, basejump och paragliding.

Info

www.wengen-muerren.ch, www.schilthorn.ch, www.jungfrau.ch,www.myswitzerland.com