Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datorspel – ny behandling mot social fobi?

Blir du stel av skräck vid tanken på att tala inför andra, eller av att gå på fest med många du inte känner? Då kanske du ska testa datorspelsbehandling!

Annons

Med hjälp av datorspel hoppas forskare kunna bota social fobi.

Ett datorspel i en virtual reality värld ska hjälpa till att vända känslor av obehag för personer med social fobi.

– Vi vet att social fobi vidmakthålls genom att man tolkar små signaler så som andras blickar, miner, kommentarer på ett negativt sätt, säger psykologiprofessor Per Carlbring vid Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

Forskarna vill undersöka om man genom ett egenutvecklat datorspel kan ändra den automatiserade ovanan att fokusera på det negativa. Behandlingen kräver endast ett besök där deltagaren spelar ett spel där olika ansikten presenteras i en virtual reality värld.

Genom ett par VR-glasögon ser deltagaren fyra personer i ögonen. Ansiktsuttrycken varierar från positiva och neutrala till mer avståndstagande och i vissa fall avsky. Uppgiften för spelaren är att strunta i ansiktsuttrycken och istället fokusera på speluppgiften, vilket exempelvis kan vara att spela memory.

– Den stora fördelen medvirtual reality är djupseendet, med den nya tekniken lurar man hjärnan attuppfatta ansiktsmodellerna som riktiga personer, inte bara platta fotografier.

Behandlingen bygger på nya observationer inom kognitionsvetenskap, alltså hur männsikor uppmärksammar och bearbetar information från omgivningen per automatikt. Nuvarande behandlingar ger ofta bra resultat men det tar flera år att uppnå önskat resultat. Därför hoppas forskarna att datorspelet kan bli en snabbare behandling.

– Det låter som hokus pokus men vår förhoppning är att datorspelet ensamt ska vara minst lika effektivt som sedvanlig behandling. Nu i början måste man komma till vårt VR-labb, men i en framtid kan jag tänka mig att denna typ av program går att ladda ner gratis från landstinget efter kontakt med en läkare. Alltså att doktorn skriver ut en länk istället för ett läkemedelsrecept. Men först måste vi förstås se hur effektivt programmet är!

Annons