Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelstina – 31 konserter i lika många kommuner

Statens musikverk stödjer Spelstinafestivalen med 100 000 kronor. De pengarna ska gå till turnéverksamhet bland annat i Västmanland.

Annons

Spelstinafestivalen har också fått turnébidrag från Västmanland, Uppland, Gävleborg och Dalarna. Spelstinafestivalen arbetar för att öka jämställdheten och visa på att det finns skickliga kvinnliga folkmusiker.

Med bland spelstinorna finns Salamusikern Carina Normansson som är Riksspelman sedan 1979.

Hon är känd från grupper som SWÅP och Trio Schedin och från duos med Maria Jonsson och Josefina Paulsson. I dag är Carinas engagemang till största del centrerat till Västmanland och Sala, bland annat som musikalisk ledare och idémakare i WestMannaFolk sedan starten 2005.

Läs mer: Salaspelman fick finaste möjliga utmärkelsen

Vem var Spel-Stina?

Spelstina – Anna Kajsa Norman – var verksam i Torsåker under 1800-talet och beskrivs som en av Gästriklands mest framstående spelmän.

Det var inte ovanligt med kvinnliga spelmän under den här perioden men det som är smått unikt med låtarna efter Spelstina är att de finns nedtecknade för eftervärlden, till skillnad från de flesta andra kvinnliga spelmän. Ingen av låtarna efter henne finns dock med i folkmusiksamlingen Svenska Låtar.

Annons