Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backjättens mål: Möta Södra

Det kunde bli nästan 20 mils bilåkande per dag. Då tröttnade Dalibor Ivkovic och skrev på för Skinnskatteberg SK i stället. Här berättar han om när han som ung spelare i Serbien blev nedringd – och vad han vill med sitt nya lag.

Annons
Dalibor Ivkovic hoppas kunna ta steget upp till division 4 i år.

27-årige Dalibor Ivkovic växte upp i den lilla serbiska staden Novi Sad. Som med de flesta serbiska barn var det fotboll som gällde på fritiden. Och Dalibor blev snabbt framstående inom sporten.

När han var 17 år spelade han i Proleter Novi Sad. Laget spelade i motsvarande superettan i Sverige. Flera klubbar ringde honom och ville ha hans underskrift.

– Jag var duktig. Det var många som ringde hela tiden. Men problemet är att det inte finns några pengar i serbisk fotboll, säger han.

Sedan satte en knäskada stopp för karriären. Och när militärtjänstgöring väntade vid 21 års ålder började Dalibor trappa ned på fotbollsspelandet på riktigt.

– Jag hittade en liga i en lägre division där jag började spela.

Hur står sig serbisk fotboll jämfört med svensk?– Det är bättre fotboll i Serbien. Det finns flera duktiga spelare ... alla spelar fotboll!

När Dalibor var 24 år turistade han i Sverige och besökte sina släktingar. Genast fick han provspela med Syrianska, men då de inte kunde ge honom ett proffskontrakt blev det i stället spel med Juventus i division 4. Dalibor blev kvar i Sverige – och planerar att stanna.

– Jag har ett uppehållstillstånd och ska ansöka om att bli svensk medborgare. Här är det ett bättre liv. Det finns fler möjligheter.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har Dalibor jobb på Systemair. Länge pendlade han från och till Västerås. Men sedan 1 juni förra året är han Skinnskattebergsbo. Och nu är det SSK som gäller fullt ut. Köping FF, där han spelade i fjol, är ett minne blott.

– Vi har ett jävligt bra lag för division 5. Vi har varit bra på matcherna hittills och har spelat vårt spel, säger Dalibor och skrattar till:

– Jag hoppas att vi går till division 4 så jag får möta Fagersta Södra.

Räknar du med mycket speltid under säsongen?– Ja, det gör jag. Men det finns många duktiga i laget som kan spela boll, så man vet aldrig.

Räkna också med att Dalibor är här för att stanna – i alla fall i minst en säsong till utöver den som kommer. Han ska nämligen bli pappa för första gången i maj.

– Jag måste lugna ner mig nu. Jag jobbar och bor här och det är nära till träningen. När barnet kommer kanske jag flyttar tillbaka till Västerås om ett tag. Men just nu spelar jag här.

Annons