Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges P21-landslag världsmästare på hemmaplan – vann jätterysare mot Ryssland

Sveriges P21-landslag i bandy var rejält illa ute i VM-finalen mot Ryssland.
Efter att ryssarna missat en chans att avgöra på straff i den 92:a minuten kvitterade Ludvig Johansson – och Vetlandas Sebastian Ytterell avgjorde i sudden death.
Blågult försvarade guldet på hemmaplan efter 6–5 i en riktig finalrysare.

Annons
Svenskt jubel. Bild: Instagram.

Lagen möttes redan i fredags och den gången vann Ryssland med 6–3. Under söndagen såg historien ut att återupprepa sig.

Evgenii Filippov öppnade målskyttet i den 17:e minuten och efter 35 minuter hade Ryssland gått upp i en 3–0-ledning. Martin Karlsson reducerade före pausvilan på passning från Martin Landström.

I den andra halvleken satte Ilia Lopatin 4–1 efter en timmes spel, men bara 45 sekunder senare reducerade Robin Öhrlund och tände det svenska hoppet.

Ryssland ryckte i från till 5–3 med 22 minuter kvar av ordinarie tid och såg ut att gå mot seger – men då svarade Sverige för en sanslös vändning.

Efter att Jesper Jansson reducerat i den 89:e minuten fick Ryssland en chans att avgöra på straff i den 92:a minuten, men missade. I stället tvingade Ludvig Johansson fram en förlängning när han satte 5–5 i den 94:e (!) minuten.

Förlängningen avgjordes först efter 17 minuter när Vetlandas Sebastian Ytterell satte avgörande 6–5 och säkrade VM-guldet åt Sverige.

– Det är en helt magisk känsla, euforisk. Det var en lång och jobbig match, men vi lyckas hitta energi på slutet. Vi hade ett övertag i slutskedet trots att vi spelade med en man mindre. Sen är det tillfälligheter som avgör och vi har marginalerna på vår sida, säger segerskytten Sebastian Ytterell till svenskbandy.se.

Årets P21-VM hölls i just Vetlanda och är en dubbelserie som förutom Ryssland och värdnationen Sverige innehöll Finland. Lagen spelade mot varandra två gånger under fredag och lördag innan de bästa gjorde upp i finalen i dag.

En vinst och en förlust när Sveriges P21-landslag inledde hemma-VM

MATCHFAKTA

Ryssland U21–Sverige U21 5–6 (3–1, 2–4, 0–1)

Målen: 1–0 (17) Evgenii Filippov, 2–0 (26) Kirill Popeyaev (Mikhail Sergeev), 3–0 (35) Vladislas Kuznetsov (Vladimir Kalanchin), 3–1 (44) Martin Karlsson (Martin Landström), 4–1 (60) Iilia Lopatin (Vladislas Kuznetsov), 4–2 (60) Robin Öhrlund (Hannes Edlund), 4–3 (65) Filip Bringe (Albin Airisniemi), 5–3 (68) Nikita Ivanov, 5–4 (89) Jesper Jansson (Robin Öhrlund), 5–5 (94) Ludvig Johansson (Martin Karlsson), 5–6 (107) Sebastian Ytterell (Ludvig Johansson).

Domare: Mikael Hillerius.

Publik: 188.

Mer läsning

Annons