Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskedet i dag: Inget Sverige-OS 2026 – Stockholm avstår ansökan

Stockholm planerade att söka vinter-OS tillsammans med Falun och Åre 2026.
Men det blir inte av.
Socialdemokraterna skriver i ett pressmeddelande att Sverige inte skickar någon OS-ansökan.

Annons

Läs också: Södertälje kan få OS-hockeyn 2026: "Det skulle skapa ännu mer stolthet"

Sverige kommer inte att söka OS 2026. Stockholm Stad planerade att skicka in en ansökan i samarbete med Falun och Åre, men har nu dragit tillbaka tanken om det. Det meddelar Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

– Vi Socialdemokrater har hela tiden tyckt att ett OS är viktigt för Stockholms tillväxt och utveckling. Vi tror att ett OS med den uppmärksamhet som arrangemanget ger till staden och med de stimulanser det ger till Stockholms ekonomi är en viktig stimulans för ekonomi och sysselsättning. Tyvärr är vi ensamma om att tydligt ha tagit ställning för ett OS i detta läge, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad.

Däremot kan det bli aktuellt längre fram. I pressmeddelandet förklarar Socialdemokraterna att Stockholm kan skicka en ny ansökan till OS 2030.

Det som ska till för att en ny ansökan ska skickas in, är enligt Socialdemokraterna att IOK:s (Internationella Olympiska Kommitténs) nya regelverk Agenda 2020 ska göras tydligare. Som det ser ut i dagsläget menar de att de inte kan göra tillräckliga analyser för att få med fler politiker på det OS-positiva tåget.

– Vi Socialdemokrater har hela tiden tyckt att ett OS är viktigt för Stockholms tillväxt och utveckling. Vi tror att ett OS med den uppmärksamhet som arrangemanget ger till staden och med de stimulanser det ger till Stockholms ekonomi är en viktig stimulans för ekonomi och sysselsättning. Tyvärr är vi ensamma om att tydligt ha tagit ställning för ett OS i detta läge, säger Karin Wanngård.

Läs också: Åre och Falun blir delaktiga i en OS-ansökan 2026

Annons