Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BILDEXTRA: Ville sprida sport inför marknadspublik

Under Norbergs marknad tävlade Norbergs Kraftsportsförening mot estländska armbrytare. 

Annons
Jonathan Järvinen, Norbergs Kraftsportsförening, bryter mot estländaren Erik Lorens från Estonia armwrestling club. Domarna i tävlingen är toppdomare i Sverige och har dömt bland annat VM och EM.

- Alla vet ju vad armbrytning är, men inte många vet om att det finns en sådan sport och att vi har en förening i Norberg, säger tävlingsansvarige Jonathan Järvinen.

Järvinen, med ett antal SM-tecken på meritlistan, är eldsjälen i föreningen. När han flyttade till Norberg så startade han snabbt upp föreningen och märker nu att intresset blir större och större:

- Jag har brutit i elva år och om man jämför SM då och nu, så är det nästan dubbelt så mycket tävlande idag. Intresset runt omkring ökar.

Järvinen ville att föreningen skulle visa upp sporten inför ny publik:

- Ja, vi arrangerade detta för att sporten ska spridas i Norberg. 

På lördagen tävlade tiotalet deltagare, både herrar och damer, inför en intresserad publik.

- Normalt är man indelade i olika viktklasser, med utslagstävlingar, men det här som vi körde nu kallas Supermatchtävling. Vi hade parat ihop de tävlande, från elit ned till nybörjare, så att det skulle bli jämna matcher. Man mötte alltså bara en motståndare och det var bäst av fem möten med höger och fem gånger med vänster arm, säger Järvinen

För motståndet stod ett rutinerat gäng från Estland. De fick åka hem med en 8-2-förlust i bagaget, men var liksom hemmagänget nöjda med tävlingen:

- Det flöt på bra. Allt gick som planerat. Det var en hel del publik. När regnet kom så avtog det lite, men då var vi ändå nästan helt klara, menar Järvinen.

Jonathan Järvinen vann sin match mot estländaren Erik Lorens.
Linnéa Johansson, Norbergs Kraftsportsförening, bryter mot estländskan Marilyn Karin.
Estländskan Marilyn Karin från Estonia armwrestling club, som kom till Norberg för tävlingen. Norberg vann matchserien mot estländarna med 8-2.

Mer läsning

Annons