Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bytet tog henne till landslaget

Ida Hyttinen har spelat mittfältare hela sitt liv. Men till elitlägret i Halmstad skolades hon om till ytterback – och blev uttagen i landslaget.

Annons

– Det är en dröm att få kalla sig landslagsspelare, säger Västanforstalangen.

Under elitflicklägret i Halmstad rönte Västmanlands länslag stora framgångar och dominerade i varje match som de spelade.

Succén skapade ringar på vattnet och när förbundskaptenen Yvonne Ekroth skulle kalla till den första F00-landslagssamlingen fanns hela sju spelare med från Västmanland. Däribland Västanfors Ida Hyttinen.

– Det är jättecoolt. Det känns väldigt spännande och jag blir lite nervös när jag tänker på det, för det är ju verkligen landslaget, säger hon när Fagersta-Posten möter upp henne inför en träning med sitt ena lag, Västanfors F00. Emellanåt spelar hon även i Västanfors damlag.

Vad är du bra på?

– Jag har hört att jag är bra på att behandla bollen i hög fart och värdera vad jag ska göra med bollen i olika situationer, säger Hyttinen.

I klubblaget har hon som sagt spelat mittfältare tidigare, men numera ser Hyttinen sig själv som både ytterback och mittfältare. Första gången hon spelade ytterback var på ett distriktsläger strax innan elitflicklägret i Halmstad.

Lotta Hellenberg är distriktsförbundskapten för Västmanlands länslag och är den som ligger bakom Ida Hyttinens omskolning.

– Vi valde att använda henne som ytterback eftersom vi såg kvalitéer i hennes snabbhet, fina spelsinne och viljan att vara offensiv. Det är precis sådana egenskaper moderna ytterbackar ska ha, säger Hellenberg

– Den svåraste delen är försvarsspelet, för du försvarar annorlunda som back gentemot som mittfältare, säger Hyttinen.

Och i dag gör hon alltså sin första samling med F00-landslaget.

– Det är en dröm att få kalla sig landslagsspelare. Det ska bli coolt att bara få sätta på sig en landslagströja, säger hon.

Landslagslägret sker på Bosön i Stockholm och pågår mellan 3 och 6 augusti. Därefter tas den första matchtruppen ut för att möta Norges dito i september.

Läs mer: I måndagens FP

Mer läsning

Annons