Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för årets löparfest

Loppen i Norberg fortsätter att locka.

Annons
Nu är det dags för Engelbrektsommar igen.

På fredag och lördag är det dags igen för Engelbrektsommar i Norberg. Som vanligt är det tre olika lopp för löpare under två dagar.

– Vi kör samma koncept som de senaste åren, säger Johan Källman, ordförande i arrangerande Norbergs OK.

Engelbrektsommar är något av en institution i Norberg. Genom åren har arrangemangen sett lite olika ut och platserna för loppen har skiftat en del.

Äldst av loppen är förstås Engelbrektslöpet som nu arrangeras för 32:a andra gång. Ett lopp som en gång kom till för att Föreningen Engelbrektsloppet ville ha någon form av sommaraktivitet som komplement till vinterns skidlopp.

Nu blir det förstås som vanligt start och mål på torget för deltagarna i Engelbrektslöpet. Banan är den samma som de senaste åren och är lätt kuperad. Underlaget är mestadels asfalt men det bjudes även på kortare löpning på stigar och grusväg.

– En poäng med att ha samma bana är att löparna kan jämföra sina tider år från år, säger Johan Källman.

En nyhet som arrangörerna bjuder på i år att tidtagningen sker med chip. Alltså samma teknik som används för exempelvis Engelbrektsloppet.

– Det gamla systemet var ganska tungrott. Det här förenklar betydligt och ger en säkrare tidtagning, säger Källman.

Lördagen bjuder sedan på Engelbrektsstafetten, i år är det den 26:e upplagan. Stafettens första år vara bansträckningen den samma som för skidloppets sexmilabana. Sedan följde några varianter med start och mål på torget. Men med alla växlingar i Nordansjö. Något år var även start och mål förlagt till Nordansjö.

Nu används samma bana som för Engelbrektslöpet. Det betyder start, växlingar och målgång på torget.

Går i mål på torget gör även de som springer Engelbrekt halvmaraton. Starten är däremot placerad 1 098 meter från start- och målplatsen. Och sedan springer löparna 5-kilometersbanan fyra varv för att få ihop till 21 098 meter.

Intresset för att springa något av loppen är lite lägre än förra året. Men arrangörerna vet att många bestämmer sent. Ibland samma dag.

Engelbrektslöpet, med alla sina olika distanser brukar locka närmare 300 löpare. Stafetten runt 50-talet lag.

– Vi är ju lite väderberoende, så vi hoppas förstås på bra väder och att det kommer många löpare för att vara med och springa under trivsamma former, säger Källman.

Finns det några planer på att utveckla Engelbrektsommar på något sätt?

– Vi har väl lite funderingar. Om det kanske skulle kunna gå att få till ett riktigt jobbigt lopp. Det är ju något som växer, men det får vi fundera på till hösten, säger Källman.

Annons