Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill lära ut självförsvar

Shiro Biranvand: ”Vi var två personer med samma tanke”.

Annons
Shiro Biranvand, vänster, och Jan Bendtsen.

Mycket har sagts och skrivits om olika typer av ofredande i sommar. Det fick Fagerstaborna Shiro Biranvand och Jan Bendtsen att börja fundera. Först var en och för sig. Sedan tillsammans.

– Vi hade samma tanke, varför skulle inte vi kunna lära ut självförsvar, säger Shiro Biranvand.

Både Shiro Biranvand och Jan Bendtsen har sina idrottsrötter i olika kampsporter. Biranvand inom karate och Bendtsen inom judo.

– Det har kommit fram personer till mig när jag har varit på gymmet och frågat om inte jag skulle kunna lära dem lite självförsvar, säger Jan Bendtsen.

Samma fråga hade då Shiro Biranvand från olika håll.

– Så vi var två personer med samma tanke, säger Shiro Biranvand.

Nu har de två kampsportsutövarna pratat ihop sig. Och tanken är att bjuda in till självförsvarsträning, öppen både för tjejer och killar, där tekniken hämtas från både karate och judo. En mix helt enkelt.

– Vi kommer att ha både en teoridel och en praktisk del. När det gäller teorin är det viktigt att känna till lagen. Alltså hur långt du får gå i att använda våld för att försvara dig om du blir attackerad, säger Biranvand.

– Praktiskt handlar det om att lära sig tekniker att använda den egna kroppen för att försvara sig. Och sedan vill också kunna förmedla en känsla av civilkurage.

Mer läsning

Annons