Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det roligaste jag gjort inom fotbollen"

Inget tjafs, inga bänkade spelare, inga sura miner. Bara ren glädje, precis som fotboll ska vara. Det har Leif Westberg skapat i Fagersta Flyers.

Annons

 ”Snygg räddning, Roger”, jublar Leif Westberg.

Hela laget applåderar och Roger Karlsson sträcker armarna i luften.

Här på Onsjövallen tränar Fagersta Södra Flyers, eller bara Fagersta Flyers som de kallar sig, en gång i veckan. Laget består av 16 spelare med olika grader av utvecklingsstörning.

Idén att starta upp laget fick Fagersta Södras ungdomsansvarige Leif Westberg för några år sedan.

– Jag var på studieresa i Helsingborg och fick se ett lag med utvecklingsstörda. Jag blev helt såld på idén direkt, säger han.

Sedan tog det ett par år, men i höstas ordnade Leif en prova-på-dag, och efter det skapades Fagersta Flyers.

– Det syns på dem att de gillar det. De tycker verkligen att det här är toppen. Och jag måste säga själv att det är det roligaste jag har gjort inom fotbollen.

Leif har hand om laget tillsammans med Victoria Dahlström och Niclas Vennsten. De kör lätta övningar där spelarna får träna på allt från passningar till skott och matchspel.

Och det märks att spelarna själva gillar att vara här.

– Jag älskar det här, det är så kul. Jag har varit med varenda träning. Det är väldigt bra att ”Wesslan” har fixat det här, säger målvakten Roger Karlsson och fortsätter:

– Det här är något jag har saknat tidigare. Nu får jag nya kompisar och alla är välkomna.

Fadil Klinac är på träningen med sin 16-årige autistiska son Ajdin. Fadil menar att Ajdin verkligen har utvecklats sedan han började spela med laget.

– Det här är kanonbra. Annars har de utvecklingsstörda inte så mycket att göra på fritiden, så det här är perfekt. Ajdin har lärt sig jättemycket. Han trivs och skrattar hela tiden.

Just skrattet och glädjen genomsyrar hela träningen. Det är aldrig några sura miner, i stället hejar spelarna och ledarna på varandra och skojar friskt.

– Jag lovar att det här betyder väldigt mycket för dem. De vill verkligen träna hela tiden, säger Niclas Vennsten.

Paret Sara Johansson

, 26 år, och Tomas Sparr, 31 år, säger också att de har utvecklats både som fotbollsspelare och individer sedan de började träna med Flyers.

– Jag trodde inte att jag skulle bli så tuff av det här. Tidigare vågade jag inte gå in i närkamper, men det gör jag nu, säger Sara.

– Jag har blivit bra på att skjuta, flikar Tomas in.

Nästa säsong ska även Flyers börja spela matcher mot andra lag.

– Då får våra anhöriga se vad vi går för, säger Sara.

Mer läsning

Annons