Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dilemmat: Varken för mycket eller för lite snö inför helgen

Snön fortsätter att ösa ner runt Norberg. Och det bådar gott inför helgen. Men å andra sidan vill Engebrektsloppets spårpatrull inte ha alltför mycket snö.
– Om spåren är fyllda med snö får vi ett litet problem, säger Anders Karlén.

Annons
Snön är både bra och dålig inför helgen.

På lördag förmiddag drar den stora skidhelgen i gång. Just nu har den så kallade spårpatrullen fullt upp med att hålla koll på hur skidspåren ser ut. De senaste dagarnas stora mängder snö skulle kunna orsaka problem för arrangörerna – men beredskapen är hög.

– Vi har full beredskap. Så fort det har snöat har vi packat den snö som kommit ner. Vi har haft hela Engelbrektsloppets spår öppet sedan i början av december, berättar spårpatrullens Anders Karlén.

Och det är just det som har gjort att skidspåren ser väldigt bra ut inför helgen. Vintern har blandat minusgrader med plusgrader, vilket har gjort det lite osäkert när det gäller snömängden. Men även om snöflingorna hade övergått till snöslask skulle loppet ha genomförts, menar Anders Karlén.

– När vi skulle ta beslut om vi skulle kunna köra ordinarie sträcka kunde vi konstatera att det var överkomligt. Vi har haft beredskap med lastbilar, framför allt när det gäller de sista kilometerna.

En fördel är också att

spårpatrullen består av pensionärer, vilket innebär att de har kunnat anpassa sina tider efter när spåren har behövts köras upp. På så sätt har spårtillverkningen blivit optimal inför årets lopp.

Ett problem som dock kan uppstå är det omvända: Om det blir för mycket snö.

– Om det skulle vara så att det snöar hela natten inför lördagen, så att spåren är fyllda, får vi ett litet problem. Vi kan dra spåren så sent som möjligt på kvällen och titta på väderleksrapporten. Men då är nackdelen att spåren inte fryser ihop och blir fasta.

Vad gör ni i så fall?

– Om vi inte har färdiga spår på morgonen måste vi ha föråkare som kör upp så att eliten inte får spåra. Sådana är reglerna.

Annons