Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbeljakt på kontroller

"Jag har MTB-orientering som en backup".

Annons
Ulf Kjellin både springer och cyklar i sin jakt på kontroller.

På söndag inleds den 51:a upplagan av orienteringsklassikern O-ringen. I år med Borås som centralort. För Ulf Kjellin, OK Hedströmmen, blir det 30:e gången han kommer till start. – Egentligen är det 31:a året jag är med, för jag var med när Västmanland arrangerande tävlingen också, säger Ulf Kjellin.

För många orienterare är O-ringen något av säsongens höjdpunkt. Stortävlingen som flyttar runt i landet brukar locka massor av löpare. I år är drygt 11 000 löpare anmälda till någon av klasserna.

Genom åren har tävlingen utvecklats, och nya grenar tillkommit. Bland annat då mountainbikeorientering, oftast kallat MTB-orientering.

Och MTB-orientering är något som passar Ulf Kjellin. Fast han släpper inte den vanliga fotorienteringen.

– Jag har problem med fötterna, och testade MTB-orientering för att ha det som backup, om jag inte skulle kunna springa längre. Det var väl fyra, fem år sedan, säger Kjellin.

– Och nu ligger programmet i Borås så att det går att kombinera fot- och MTB-orientering utan att stressa allt för mycket. Så då har jag anmält mig till båda.

För att släppa orienteringen har Kjellin inga planer på. Han är synnerligen flitig i jakten på kontroller. I sommar har det bland annat blivit tävlingar i Idre, Sälen och på Gotland. Och direkt efter O-ringen väntar veteran-VM i Göteborg.

Men först ska då fem etapper med vanlig orientering och tre etapper MTB-orientering klaras av i Borås.

– Det här blir mitt 31:a O-ringen, om jag räknar året som vi i Västmanland arrangerade tävlingen. Det var 1991. Då avgjordes bland annat en etapp i Riddarhyttan. Så 30 gånger har jag varit med och tävlat, säger Kjellin.

Precis som i vanlig orientering skiftar distanserna i längd för cykelåkarna. Det handlar om banor från tre till tolv kilometer.

Vad är största skillnaden mellan MTB-orienteringen och vanlig orientering?

– MTB-orientering påminner om skidorientering. Det handlar mycket om att hitta den snabbaste vägen, mellan kontrollerna, och det behöver inte vara den kortaste. Så det handlar väldigt mycket om att göra rätt vägval, säger Kjellin.

Kartorna vid MTB-orientering skiljer lite från vanliga orienteringskartor. Den stora skillnaden är hur stigar och vägar visas. Stigarnas bredd redovisas, som på en karta för vanlig orientering. Men för MTB-orienteraren visas också stigens åkbarhet. Nog så viktigt när det gäller att välja rätt väg.

Cykeln som Kjellin använder är en vanlig mountainbike. Absolut ingen värstingcykel.

– Den köpte jag för några år sedan, och såg till att köpa en med skivbromsar. För bromsar är viktigt i skogen, säger Kjellin.

Första O-ringen hade 156 startande

Premiärupplagan av O-ringen avgjordes 1965, med 156 startade. Etapperna avgjordes i Danmark, Skåne och Blekinge.

Största deltagarantalet hade tävlingen 1985 med Falun som centralort. Då var 25 021 deltagare anmälda.

En gång har O-ringen avgjorts i Västmanland, det var 1991. Arboga var centralort och 16 770 var anmälda.

Till årets tävling i Borås är sammanlagt 27 löpare från den norra länsdelen anmälda. Flest anmälda har Fagersta OK med tio startande. Sedan följer Norbergs OK, åtta, OK Hedströmmen, sju, och SK Trim, en.

Kommande år avgörs O-ringen i Sälen (2016), Värmland (2017) och Höga kusten (2018).

Annons