Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engelbrektsloppet får nytt spår

Ledningen tog åt sig kritiken. Nu har en del av spåret vid Klackberg i Engelbrektsloppet dragits om för att gynna ”den stora massan”.
– Vi kan erbjuda en lugnare nedfart, säger Anders Karlén.

Annons

Den för många branta nedfarten vid Klackberg fick kritik efter förra årets Engelbrektslopp. Så till den milda grad att ledningen kände att de var tvungna att göra något åt det. Och nu är det gjort.

– Den (nedfarten vid Klackberg) var svår för de som inte var så vana. Samtidigt blev de varvade av eliten. Det var lite kaos, men tack och lov hände det ingenting, säger Anders Karlén som ingår i spårpatrullen.

Nu har ledningen lagt om spåret så att nedfarterna blir lugnare. Lösningen har fått godkänt från alla inblandade markägare och avverkningen av det specifika området har startat.

– Det är samma antala höjdmeter, men det är utspritt på 850 meter till. Det blir lugnare backar att åka utför. Det är skäddarsytt för den stora massan, säger Karlén.

Under hela sommaren har man även arbetat mycket med att bredda spåret på ställen där det har upplevts vara för smalt. Med den nya pistmaskinen ska utrymmena bli bredare och mer välkomnande för de snabbare åkarna.

– De tre spår som vi har kommer att ligga med samma avstånd. Men utanför de spåren kommer det finnas en yta som är bredare. Det innebär att det ska kunna vara till hjälp om någon ska åka förbi när det är trångt, säger Karlén.

Och trångt kan det bli. Engelbrektsloppet kan förmodligen redan nu – fyra månader före start – räkna med succé. Det är nämligen dubbelt så många anmälda till skidfesten som det var vid samma tid förra året.

I fjol blev det deltagarrekord. Då kom det sammanlagt 3 006 skidåkare till Norberg för att köra alla lopp.

När den klassiska skidhelgen avgörs igen i februari nästa år kan det mycket väl bli ett nytt deltagarrekord. I alla fall om anmälningstrenden fortsätter som den gör just nu, då över 700 skidåkare är anmälda.

– Trenden är densamma i alla lopp. Det är dubbelt så många anmälda, säger Karlén.

Vad beror ökningen på?– Jag hoppas att det är så att intresset för längdskidåkning har fortsatt. Men det kan också vara så att eftersom Vasaloppet blir fullt på bara några minuter blir man rädd att man inte får åka något lopp alls i vinter. Då anmäler man sig hit. Men det här är bara spekulationer.

Något som är mer konkret är dock att anmälningarna fick fart direkt efter att Svt sände avsnittet om Engelbrektsloppet i programmet En svensk klassiker.

– Det blev ett enormt genomslag. Vi fick direkt 30 anmälningar samma kväll, säger Karlén.

Mer läsning

Annons