Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engelbrektsrundan på nya vägar efter skogsbranden

Den stora skogsbranden sommaren 2014 gör sig påmind på alla möjliga vis. Som när Norbergs CK måste ändra bansträckningen för populära motionsloppet Engelbrektsrundan. – Men då får vi ny och fin asfalt att cykla på till nästa sommar, säger Dennis Andersson i NCK.

Annons
Medlemmarna i Norbergs CK rullar ut på ett träningspass.

Intresset för Engelbrektsrundan håller i sig. Loppet som startades i början av 2000-talet brukar locka 250 cykelsugna till start.

Kanske blir det lite färre på lördag när årets upplaga ska köras. För i vanliga fall brukar det finnas två distanser att välja på.

Så blir de inte år. Och dessutom måste klubben lägga om bansträckningen för den distans som blir kvar, och den mäter 125 kilometer.

I spåren av skogsbranden håller Trafikverket på med väg- och beläggningsarbeten på vägar som annars används för Engelbrektsrundan.

– Så därför blir det bara den långa distansen i år. Den korta utgår helt, säger Dennis Andersson som är den i cykelklubben som är ansvarig för arrangemanget.

– Deltagarmässigt tror jag inte att det gör så mycket. Av de som kommer till start brukar säkert 90 procent köra den långa sträckan. Det är mest ungdomar som valt den korta banan.

Som alltid är Engelbrektsrundan ett rent motionslopp. Det finns ingen officiell tidtagning. Den cyklist som vill ha koll på tiden får sköta det själv.

– 250 cyklister är nog rätt lagom för det här loppet. Blir det fler cyklister, krävs det fler funktionärer och en större arbetsinsats, säger Andersson.

Starten är som vanligt förlagd centrala Norberg. Och sker i grupper om max 25 cyklister med fem minuter mellan grupperna. Allt för att rundan ska bli så trafiksäker som möjligt.

För många blir Engelbrektsrundan ett test inför den betydligt längre Vätternrundan. Då handlar det om 300 kilometer cykel.

– Engelbrektsrundan klarar nog de flesta att genomföra. Det är inte så tungt. Och det går ju alltid att stanna och vila, säger Andersson.

– Sedan finns det två kontroller där det går att fylla på med dryck och något att äta.

Målet är i år förlagt till högsta punkten på gamla vägen mellan Fagersta och Norberg, vid Långtjärnsvägen. Därifrån rullar sedan cyklisterna ner till målet på torget.

Där väntar mat i form av hamburgare och förmodligen en hel del cykelsnack.

– Det är kul grej med maten. Annars sticker ju folk hem direkt. Nu blir det lite eftersnack i stället, säger cykelprofilen Bengt ”Tumba” Eriksson från Fagersta.

På måndagskvällen samlades som vanligt ett gäng i cykelklubben för att ge sig ut på en träningsrunda.

– Vi kan vara allt mellan fem och 20 cyklister. Det beror väl lite på vädret hur många som kommer, säger Andersson.

Dennis Andersson är den i Norbergs CK som är ansvarig för Engelbrektsrundan.

Mer läsning

Annons