Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erngren kör cross

Tog dubbla pallplatser i helgen.

Annons
Ida Erngren, Fagersta CA.

Landsvägssäsongen är över för cyklisterna. Då tar Ida Erngren, Fagersta CA, sikte på cykelcross i stället. Då i första hand genom att köra årets upplaga av CX-cupen som omfattar tio deltävlingar, och där fyra redan är avklarade. Förra året slutade Erngren tvåa totalt i CX-cupens damklass.

De två första deltävlingarna avgjordes i Göteborg och där var Ida Erngren trea båda dagarna. Helgen som gick avgjordes deltävlingar i Uppsala och Västerås. Här var Erngren tvåa och trea. Det var för övrigt första gången en cykelcrosstävling avgjordes i Västerås.

Helg 24-25 oktober körs ytterligare två deltävlingar. Då med Stockholm som tävlingsplats. Tävlingen lördag den 24 räknas som SM i cykelcross.

Resterande tävlingar i cupen är sedan i Eksjö, 14-15 november, Eskilstuna, 28 november, och Södertälje, 29 november.

Cykelcross är en egen gren inom cykelsporten. Vanligen avgörs tävlingarna på en varvbana med varvtider på fem till tio minuter. Banans underlag ska variera mellan exempelvis stig, sand, väg, park och äng. Dessutom ska det finnas olika hinder där cykeln måste bäras. Det speciella med cykelcross är av- och påstigningar i fart, lyft- och bärmoment, kurvtagning samt cykling i sand.

Stora nationer i cykelcross är Belgien, Nederländerna, Tyskland, Storbritannien och USA. De första SM-tävlingarna avgjordes 2008 med Mölndals CK som arrangör. Där vann Kajsa Snihs, IK Jarl Rättvik, damklassen medan Jens Westergren, Falu CK, var snabbast av herrarna.

Mer läsning

Annons