Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eskiln blir mästerskapssjö – igen

"Målet är 100 starter".

Annons
Eric Marberg laddar för nytt mästerskap.

För andra året i rad blir Eskiln platsen för SM-tävlingarnai wakeboard.

– Förra gången hade vi runt 80 starter, så nu är målet att nå 100, säger Eric Marberg.

Kabelparken vid Eskiln fortsätter att utvecklas. Bland annat då genom att arrangera stora tävlingar varje säsong.

Redan har flera SM-tävlingar i wakeboard efter kabel avgjorts på Eskiln. Plus stortävlingen EM 2013 med hela Europaeliten på plats.

– Parken växer sakta men säkert för varje år. Det går alltid att diskutera hur snabbt saker ska utvecklas, säger Eric Marberg som ansvarar för kabelparken.

Den 21-22 augusti är det då dags igen för ett stort arrangemang. Då avgörs SM i wakeboard för andra året i följd på Eskiln, som är en sjö med långa traditioner med vattensport.

I början av 1980-talet bildades den första vattenskidklubben i Fagersta med Bengt Marberg som den drivande kraften. Då handlade det enbart om vattenskidåkning efter båt. Och det arrangerades en rad prestigefyllda tävlingar som SM, NM och EM. Tävlingar som lockade storpublik till Eskiln

Ofta var det svenska vattenskidlandslaget i Fagersta på olika träningsläger. Åkarna gillade verkligen Eskiln som för det mesta bjöd på väldigt bra förhållanden för träning och tävling. Under några säsonger tävlade ett par av landets bästa vattenskidåkare för Fagerstaklubben.

Kabelparken har sedan den öppnades lyft intresset för wakeboard ordentligt. Och intresset tycks vara stigande. Trots den regniga maj har åkarna hittat till sjön efter vintern.

– Det är nog lite så i början av säsongen, att då vill man i gång och åka igen efter vintern. Då tror jag inte att vädret spelar riktigt så stor roll, säger Marberg.

– Det lite annorlunda i juni, då ska det ju vara varmt och bra väder.

Som vanligt arrangerar Marberg en rad olika läger för wakeboardåkare under säsongen. Där finns läger för yngre åkare och läger enbart för tjejer.

Efter att kabelparken vid Arlanda, som också är en fullstor anläggning, arrangerat SM 2013 kom mästerskapet tillbaka till Fagersta 2014. Och Marberg får alltså förnyat förtroende i år igen.

Till skillnad från 2014 ligger SM-tävlingarna senare på säsongen. Faktiskt sista helgen av sommarlovet, så för många kan det kanske bli ett fint slut på lovet innan skolåret drar i gång igen.

– Det finns flera anledningar till att SM-ligger så sent. Bland annat då för att alla aktiva har hunnit åka hela sommaren, och alla åkare kommer att vara som bäst då, säger Marberg.

Självklart finns det förhoppningar om att hemmaåkarna ska lyckas bra.

– Vi har ju några åkare som är riktigt bra, Alfons Hertz, Oskar Ekman och Tyra Ringström. Och på SM förra året slutade Maria Furulind trea i damklassen, säger Marberg.

Annons