Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta kan få del av ny storsatsning

"Får vi allt att klaffa så kan det bli en bas för fristilsbrottning".

Annons
Sonny Broman leder fristilsläger i Fagersta.

Grekisk-romersk stil dominerar när det gäller herrbrottning, men nu vill Svenska Brottningsförbundet få fristilen att växa. I helgen var 80 ungdomar och seniorer på plats i Fagerstahallen på ett breddläger.

Fristil är större i andra länder och nu satsas det även i Sverige.

– Fristilen är ganska liten än och det här är en början på något stort, säger förbundets Christer Persson.

En anledning är att många av de invandrare som kommer till Sverige bär med sig ett brottarintresse från sina hemländer. På lägret var ungefär en tredjedel av killarna av utländskt ursprung.

– Det är en win-win-situation, menar Persson.

– Vi får ta del av deras brottarkunnande, får influenser från olika länder, och de utländska killarna integreras bättre i det svenska samhället. Det är jätteviktigt för alla parter.

Ett annat problem är att svensk idrott tappar utövare i de flesta sporterna.

– Det minskar rejält och i Fagersta har vi tappat 25 procent av utövarna, säger Peter Johansson, AK Stålpojkarna.

– Problemet är att behålla killarna och tjejerna när de når upp i 14-15-årsåldern.

Johansson hade jobbat hårt för att få lägret till Fagersta och fick beröm efteråt:

– Det här var en riktig manifestation för fristilen. Vi såg många killar med potential och några fantastiska talanger. Jag har varit med länge och såg en 18-åring som har potential att bli en världsstjärna, säger förbundets Sonny Broman.

– Stålpojkarna och Fagersta kommun har gjort ett jättejobb och det här vill vi göra om fler gånger. Får vi allt att klaffa så kan Fagersta bli en bas för fristilsbrottning. Intresset finns och det kommer bara att bli större och större. Sedan är det väldigt bra när det gäller integrationen av de utländska ungdomarna. Det är bättre att killarna är med här och brottas än att de hamnar någon annanstans.

Brottarna tränade under hela helgen. Lördagen var hektisk med tre långa träningspass. Sonny Broman hade hjälp av tränarkollegorna Murray Shore, bördig från Nya Zeeland och Mehdi Farokhian, ursprungligen från Iran.

På läktaren stod två gamla profiler från Stålpojkarna, Kalle Sandkvist och Lars-Erik Johansson och kollade in träningen.

– Vi är några gamla brottarnördar, som inte kan släppa taget, säger Sandkvist.

– Vi vann lag-SM i fristil en gång. Det är roligt att intresset tar fart igen. Vi har en fantastisk hall och jag minns en landskamp mot Finland här 1982. Frank Andersson avgjorde.

Svenska Brottningsförbundet önskar fortsatt samarbete med kommun.

– Det hoppas vi. Kommunen ställde upp riktigt bra och det här utvecklar fristilen och är ett fantastiskt jobb när det gäller integrationen, avslutar Broman.

Mer läsning

Annons