Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstakille får viktig roll för Tre Kronor

”Jag måste säga att han är oumbärlig för oss andra coacher”.

Annons
Johan Andersson ska jobba tillsammans med Rikard Grönborg.

I sex säsonger har Fagerstakillen Johan Andersson jobbat ihop med Tre Kronors nye förbundskaptenen Rikard Grönborg. Nu får Andersson följa med Grönborg på World cup of hockey i Toronto.

– Det här ska förstås blir jätteroligt, säger Johan Andersson.

Johan Andersson har varit anställd på Svenska ishockeyförbundet sedan 2009 och arbetar främst utbildningsmaterial och videoanalys.

Andersson har under flera år jobbat ihop med Rikard Grönborg, som varit förbundskapten för en rad av juniorlandslagen, och som nu tar över Tre Kronor när Pär Mårts avslutar sitt uppdrag som förbundskapten i och med vårens VM i Ryssland.

Läs mer: Så spelas ishockey-VM 2016

Grönborgs första stora uppgift som förbundskapten för Tre Kronor blir World cup of hockey. Turneringen spelas i Toronto 17 september till 1 oktober

– Jag och Rikard har följts åt. Vi har gjort åtta VM tillsammans, så att vi känner varandra bra. Och det är viktigt för att vi ska kunna göra ett bra jobb, säger Andersson.

Läs mer: Så spelas World cup of Hockey

Användandet av videocoacher blir allt viktigare. Internationellt och i NHL är det vardag. Och det kommer mer och mer i SHL också.

– Det här är viktigt för att kunna se mönster, och detaljer, i både vårt eget och motståndarnas spel. Sedan kan du aldrig se allt. Och ännu mindre rätta till allt. Utan det viktiga är att du rättar till det som är viktigt, säger Andersson.

I den svenska ledartruppen till World Cup Of Hockey ingår förutom Rikard Grönborg och de assisterande coacherna Johan Garpenlöv och Peter Popovic också bland andra Nicklas Lidström, Daniel Alfredsson och Mats Sundin. Plus då Johan Andersson.

– Videoanalysen har blivit ett väldigt viktigt redskap för alla tränare i stort sätt i alla faser i vårt jobb såsom att implementera en spelidé, jobba med detaljer i den individuella och lag utvecklingen, och i ett utvärderingssyfte. Vi brukar prata om att varje gång vi visar en sekvens på video så är det som att jobba med samma sekvens på en träning. Eftersom jag även har en del föreläsningsuppdrag så är video också ett redskap att nå ut i hockeyvärlden med att visa hur vi tränar på detaljer och hur vi sedan utför dom på detaljerna på match. Video är också något alla spelare vill ha och förväntar sig men det är också viktigt att tränarna paketerar ihop så det inte blir för mycket information på en sittning och där är Johan väldigt bra med sorteringen av all information, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

– Johan och jag har jobbat ihop under sex säsonger och jag måste säga att han är oumbärlig för oss andra coacher. Inte nog med att han kan och förstår hockey väldigt bra men han är även självgående. Jag som head coach kan ge Johan olika uppdrag och han inte bara utför uppdragen utan han även utvecklar detaljerna i uppdragen hela tiden. Johan har många styrkor som videocoach, men den största styrkan är att han är noggrann med detaljer och väldigt påläst. Eftersom han är det så vinner han respekt hos spelare och coacher ganska omgående. Efter World up of hockey är det klart att Johan Andersson också ska jobba med Tre Kronor under VM 2017, som är ett delat mästerskap och spelas i Frankrike (Paris) och Tyskland (Köln).

Mer läsning

Annons