Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstasonen hyllas av förbundskaptenen

"Det är speciellt att få ta på sig den blågula tröjan. Det har alltid varit en dröm", säger Johansson.

Annons
Filip Johansson.

I helgen samlas Sveriges U17-landslag i Falun för tre träningsmatcher mot Finland under fredagen, lördagen och söndagen. Då får Fagersta-fostrade talangen Filip Johansson chansen i blågult.

–Skitkul. Det är speciellt att få ta på sig den blågula tröjan. Det har alltid varit en dröm, säger Johansson.

Vad är din målsättning med hockeyn?

–Att kunna leva på hockeyn. Alltså inte behöva jobba. Då är såklart NHL den stora drömmen.

Vad är dina bästa kvaliteter som hockeyspelare?

– skridskoåkningen och det defensiva spelet. Jag vill utveckla mitt spel offensivt och skottet

LIF-backen var en ledande spelare i Dalarnas TV-puck lag den gångna säsongen. Nu har Filip Johansson, tagit nästa steg in i Team 17-landslaget och hyllas av förbundskaptenen.

– Det känns alltid lite extra att få spela på hemmaplan så här. Sedan har jag förväntningar att vi ska ta nästa steg i processen. Vi har haft russincamp ett i maj, två i augusti. Steg för steg bygger vi vidare med den här kullen. Vi tog över det här nu och det känns spännande, säger Ulf Lundberg.

Lägerhelgen är en del i förberedelserna under säsongen.

– Den här helgen är extremt kompakt. Fyra dagar, träning och matcher. Nästa läger är inoficiella VM i Kanada och då spelare vi sju matcher på nio dagar, därför är den här helgen jätteviktig. Att få känna på det här. Vi pratar om goda vanor, sömn, kost, upp- och nedvarvning.

Dalarna åkte snöpligt ut i TV-puckssemifinalen mot Ångermanland – och i laget fanns Fagerstasonen Flip Johansson, som tidigare spelade i Avesta BK och nu i Leksands IF, som nu tagit en plats i U17-landslaget.

– Det är en härlig kille som har visat mig och oss ett stabilt spel. Filip vågar göra det enkla hela tiden.

Vad betyder det i det här läget?

– Sånt där är en svår grej i den här åldern. Vi pratar mycket om att våga. Ha spelglädje och vilja våga. Sedan handlar det också om att göra de här sakerna på rätt ställe på isen och i rätt läge. Där har Flip visat ett stabilt spel

Finland har varit en av världens främsta nationer på ungdomssidan de senaste åren och det kommer att bjudas på bra matcher i Lugnets ishall i helgen.

– Finland är alltid bra. Jag vet inte så mycket specifikt. Jag vet hur det gick i fjol. Men, har inte sett dem spela. De kommer att vara bra och vi måste vara bra för att slå dem.

Filip, hur känns det att få sådan beröm av förbundskaptenen?

–Det visste jag faktiskt inte. Men det är kul att höra. Jag försöker bara spela mitt spel och bidra till laget så mycket jag kan.

Så spelar U17-landslaget på Lugnet i Falun:

Fredag 26/8: Sverige–Finland, 18.00

Lördag 27/8: Finland–Sverige, 16.00

Söndag 28/8 Sverige Finland, 12.00

Mer läsning

Annons