Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FAIK väntar på besked

"Jag kommer att ta kontakt med förbundet i dag".

Annons
Besked om i vilken kvalgrupp FAIK ska spela dröjer.

I och med segern i fredags förlängde Fagersta AIK säsongen rejält. Nu väntar tio matcher i kvalserien. Det är ännu inte klart vilka lag som FAIK får möta. Ishockeyförbundet avvaktar alla playoffspel innan kvalseriegrupperna bestäms och de sista playoff-matcherna spelas på tisdag.

– Jag kommer att ta kontakt med förbundet under måndagen, säger FAIK-ordföranden Keijo Jokiniemi.

I bestämmelserna för kvalet till hockeyettan framgår att kvalserien ska omfatta sex lag. Lag sju och åtta från hockeyettan västra, vår, det vill säga Arboga och Surahammar samt fyra lag från division 2, två lag från region väst, ett från region öst och ett lag från region syd, totalt 6 lag. Bara ett lag är garanterat uppflyttning.

Det innebär också att FAIK i alla fall teoretiskt sett skulle kunna placeras den östra eller södra kvalserien.

– Den södra är helt uteslutet, då skulle vi få kvala mot lag från Göteborg och söderut, säger Jokiniemi.

– Nu står det i bestämmelserna att förbundet har rätt att placera lagen i respektive kvalserie, och jag känner mig rätt lugn med att vi kommer att spela i den västra kvalserien.

I så fall skulle kvalserien kunna omfatta FAIK, Arboga, Surahammar, Köping, Hallsberg och Valbo. Eller ett lag från den östra regionen. En tänkbar variant kan vara att förbundet flyttar Köping eller Valbo till den östra kvalserien. I så fall måste ett lag ifrån region öst flyttas till den västra kvalserien.

Till Bärgslagsbladet/Arboga Tidning svarar Bosse Jansson, ledamot för Region Väst i Svenska ishockeyförbundets tävlingsutskott, så här på frågan om de fyra kvallagen från Västmanland kommer att placeras i samma kvalserie:

– Det bestäms först när alla lag i hela landet har spelat klart sina playoff och de matcherna spela i dag och tisdag.

– Vi gör alla kvalserieindelningar när samtliga serier är klara. Vi kan inte gå ut med något mer än så i nuläget.

Oavsett i vilken kvalgrupp FAIK placeras i inleds kvalspelet på söndag.

– Vi har framfört önskemål om att få börja på bortaplan då vi arrangerar Sweden hockey trophy för U11-lag 27 till 1 mars, säger Jokiniemi.

Annons