Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favoriten höll för trycket

När den tvåfaldiga Kristinaloppsvinnaren Nina Lintzén fick konkurrens av Susanne Nyström räckte inte krafterna till. Nyström kunde till slut ensam glida i mål på torget i Norberg före de 630 andra åkarna – med över en och en halv minuts marginal till tvåan.

Annons
Kristinaloppsvinnaren Susanne Nyström efter målgång.

På förhand var det tänkt att det skulle bli en jämn drabbning mellan Nina Lintzén, Årsunda IF, och Susanne Nyström, Laisvalls SK. Men Nyström visade direkt varför hennes meritlista ser ut som den gör (bland annat fem Tjejvasansegrar de senaste sex åren).

I början av loppet

höll några elitåkare ihop. Ingen ville dra eftersom spåren inte var optimala då snön fortsatte att falla runt Norberg. Förhandsfavoriten Susanne Nyström visste dock att många andra litade på att hon så småningom skulle sätta fart.

– Jag vet hur de andra tänker. De räknade med att jag skulle ta dragjobbet. Men det var svårt att rycka eftersom snön gjorde att spåren blev tyngre. Det är även lättare att ligga bakom någon som drar, säger hon.

Men efter ungefär halva loppet kört gjorde i alla fall Susanne Nyström det ryck de andra hade väntat på. Saken var bara den att då rycket kom hängde ingen annan med.

– Susanne och jag växeldrog under början av loppet. Men i en backe fick hon några meters försprång. Sedan tittade hon bakåt och såg att jag kom lite efter. Då fortsatte rycket, säger fjolårsvinnaren Nina Lintzén.

Och efter det var det ingen diskussion om hur loppet skulle sluta. Försprånget växte under den andra delen av loppet och på upploppet behövde inte Susanne Nyström ta ut sig nämnvärt när hon gled in i mål.

Läs mer om loppet i måndagens papperstidning.

Inför starten.
Annons