Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem Fagerstalag åker till Gothia

Länge har lagen sålt strumpor, korv, lotter och allt mellan himmel och gjord. Nu ger mödan sig värd när de får åka ner till Gothia Cup i Göteborg för att mäta sig med några av världens bästa ungdomslag.

Annons

Gothia Cup är världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar. Varje år deltar runt 1600 lag från 80 nationer och de spelar 4500 matcher på 110 planer.

Från Norra länsdelen kommer fem lag att åka dit; Fagersta Södra pojkar -01 och -02, Västanfors IF flickor-18 samt Västanfors IF -01/03 som delar upp sig i två lag.

Hela året har den här turneringen varit det stora målet. Nu när det börjar att dra ihop sig så börjar pirret i magen att komma.

– Det ska bli jättekul att åka ner dit. Det kommer bli väldigt spännande att få möta lag från andra länder, det har vi aldrig gjort förut, säger Annie Holst, mittfältare i Västanfors IF.

Alla fem lag från området har minst ett utländskt lag i sin grupp. Bland annat lag från Tyskland, England, Finland och USA.

Matcherna börjar på måndag 18 juli och pågår fram till 23 juli. Under en hel vecka kommer lagen att tillsammans bo nere i Göteborg.

– Det är väldigt roligt att sova borta med laget, man lär känna varandra ännu bättre när man gör det, säger Myra Ahlgren, ytterback i Västanfors IF.

Fast innan matcherna drar igång så är det ett annan stor tillställning som ska äga rum – invigningen. Förra året var 56 420 personer som var på plats i Nya Ullevi för att bevittna den.

Tränaren för Västanfors IF, Maja Holst, har redan varit på Gothia Cup fyra gånger med andra lag. Men hon berättar att ingen av spelarna i hennes nuvarande lag har varit där förut.

– De har aldrig varit med om en så här stor turnering. Vi hoppas att det blir en riktig upplevelse för spelarna, säger hon.

Under säsongen har hennes lag lyckats vinna sin serie och slagit stora lag som Örebro och Västerås. Men Gothia Cup kommer såklart att vara flera snäpp tuffare.

– Vi förväntar oss mycket svårt motstånd. Vi har till exempel en riktig storklubb som Brommapojkarna i vår grupp. Sedan ska det bli spännande och se hur vi mäter oss med utländska lag, vi har ju ingen aning om hur bra de är, säger Maja Holst.

Att de nu får möjligheten att åka på den här turneringen vill hon ge en stor eloge till alla fördäldrar i laget.

– Vi har en fantastiskt bra föräldragrupp som har hjälpt sälja allt möjligt och även städat ute åt kommunen för att samla ihop pengar.

Samtliga fem lag spelar sin första match på måndag 18 juli.

Annons