Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärdeplatsen inom räckhåll inför finaletappen

Rasmus Elmertoft har inlett O-ringens tredagarstävling med två raka femteplaceringar.Inför tredje och sista etappen har NOK-löparen därför vittring på toppen.- Om allt går vägen tror jag på en fjärdeplats, säger han till Fagersta-Posten.

Annons
Rasmus Elmertoft, Norbergs OK.

Rasmus Elmertoft tävlar för Norbergs OK och deltar i den så kallade tredagarstävlingen på O-ringen.

Den är till för orienterare som kanske inte har möjligheten eller vill ställa upp i femdagarstävlingen av olika anledningar. Där tävlar Norbergskillen, som numera bor i Västerås, på den svåraste nivån.

- Anledningen till att jag valde den kortare varianten är mest för att jag inte var i form, säger han.

Hur skiljer sig den här svårighetsgraden gentemot de andra, som kallas för lätt och medel?

- Den svåraste nivån är på samma nivå som den högsta nivån under femdagarstävlingen. Jag ville ställa upp i den för att jag ser en utmaning i den.

Och hittills har Elmertoft hanterat svårighetsgraden på ett bra sätt. Två raka femteplaceringar efter tiderna 44:20 och 46:07 innebär att fjärdeplatsen är inom räckhåll inför sista etappen.

- Det har väl gått helt okej. Jag är lite ringrostig och om jag ska vara ärlig så har jag inte tävlat på ett tag. Men jag är hyfsat nöjd med placeringen.

Två minuter ner till fjärdeplatsen, vad krävs för att du ska knappa in?

- Det krävs att man sparar på krafterna och har tålamod. Sista etappen ska vara rätt kuperad och fysiskt jobbig så receptet blir att vara lite kylig och sedan öka successivt. Om man kommer ifatt dem som är framför gäller det att ha energi kvar, säger Elmertoft.

Hur tror du att det går?

- Fjärdeplatsen är något jag kommer göra ett försök att ta in på. Det är en spännande sport i det avseendet att man inte vet vad som händer. Löparna framför mig kan ju göra misstag.

- Jag skulle vara väldigt nöjd om jag kan behålla femteplatsen, men om allt går vägen så tror jag på en fjärdeplats.

I övrigt ser John Vallin ut att ha tagit det lite lugnare under den fjärde etappen i H80-klassen. Med tiden 36:30 hamnade OK Hedströmmen-löparen på en fjortonde plats, nästan tio minuter bakom etappsegraren.

Men i och med att Vallins starka resultat i föregående etapper försvarar han ändå sin ledning och har nästan fem minuter tillgodo inför den sista och femte etappen under fredagen.

Gurli Back, Fagersta OK, noterades för en elfteplats (tid 36:31) i D70 Kort-klassen på fjärde etappen och ligger därmed på en femtondeplats totalt sett med tiden 218:53 inför sista etappen.

Mer läsning

Annons