Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först i länet med diplom

"Vi vet att det här ger effekt."

Annons
Oscar Uusitalo, från Prodis lämnar över diplomet till Ulla Engborg på Arena. Övriga på bild är Göran Boström, Rebecca Viklund och Anna-Lena Pligg som alla varit med i arbetet med dopningsfri träningsmiljö.

Träningsanläggningar som jobbar aktivt mot dopning ska kunna bli diplomerade.

Den första att ta emot diplomet i Västmanland är Arena i Fagersta.

– Träning ska vara hälsosamt, säger Ulla Engborg, antidopningsansvarig på Arena.

Att otillåtna preparat förekommer på träningsanläggningar är inte något ovanligt. På många håll pågår ett aktivt arbete med att försöka hålla verksamheten ren.

Nätverket Prodis, Prevention av Dopning I Sverige, har funnits sedan 2008, och är de som håller i certifieringen av träningsanläggningar.

Arena tog det första steget mot sitt diplom 2013. Då började arbetet med att utse en antidopningsansvarig, arbeta fram en policy och handlingsplan för dopningsförebyggande arbete samt samarbete med polisen och Västmanlands idrottsförbund.

Allt detta har nu har gjort Arena uppfyller kraven för att bli en diplomerad 100 % träningsanläggning.

– Vi vet från undersökningar inom nätverket att fyra procent av de som besöker olika träningsanläggningar har provat att dopa sig. Men efter certifieringen har den siffran halverats. Så det här ger effekt. Det vet vi, säger Oscar Uusitalo, lokal projektledare för Prodis i Västmanland.

– Det här är egentligen ingen skillnad mot hur vi har arbetat tidigare. Men det ger oss möjlighet att arbeta mer aktivt mot dopning.

Prodis förhoppning är att det snart ska finnas fler diplomerade träningsanläggningar i Västmanland.

– Det är en anläggning till på gång här i länet, säger Uusitalo.

Mer läsning

Annons