Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första maran väntar Tero

"Målet är att springa under tre timmar".

Annons
Tero Heikki är redo för maratondebut.

Att springa har nästanalltid varit en del av Tero Heikkis liv. På lördag tar han sin löpning till en ny nivå när han gör debut i Stockholm marathon.

– Målet är att springa under tre timmar, säger Tero Heikki.

Under många år ägnade sig Fagerstakillen Tero Heikki åt löpning som tävlingsidrott. Han sprang terränglopp och på banan. Främst tävlande han på 400, 800 och 1 500 meter. Då var det en seriös satsning.

När den aktiva karriären var över, fortsatte Tero att springa ett par gånger i veckan för motionens skull. Löpningen blandades även med annan träning.

– Jag har alltid sagt att jag någon gång ska springa ett maraton. Jag var anmäld till Stockholm 2005, men då blev jag skadad och startade aldrig, säger Tero Heikki.

Nu tog hans sambo Rebecka fasta på vad Tero sagt. Hon gav honom helt enkelt en start i Stockholm marathon i julkapp. Så då fanns det ingen återvändo. De var bara att börja fokusera på det 42 195 meter långa loppet i Stockholm den 30 maj.

Nu ökades löpdosen till tre, kanske fyra pass i veckan. Det tillkom långpass på uppemot tre mil.

– Egentligen hade det kanske varit smartare att springa nästa år i stället. Att få lite längre tid på sig för förberedelser. Det var mycket annat som tog tid under vintern och våren, säger Heikki.

Tero är nämligen ordförande i Per-Ols IBF, och det vet alla idrottsintresserade att den klubbens herrlag förlängde sin säsong. Och att allt fick ett lyckosamt slut med avancemang till division 1.

– Innebandyn tog mycket tid, men jag är nöjd med förberedelserna. För mig är det viktigt att det är roligt att springa. Att man ska ha lust att springa, det är trots allt motionsnivå det handlar om, säger Heikki.

– Känslan är viktig. Jag använder inga tekniska hjälpmedel mer än klockan.

Nu är han redo för sitt första maraton. Det mesta av löpträningen har han gjort på skogsvägar och stigar för att undvika asfalt.

Veckan inför loppet kommer mest att handla om vila och laddning med kolhydrater. Nu ska all träning var gjord, det som återstår är något lättare pass.

– Jag sprang ett halvmaraton för att få lite bättre seedning. Annars hade jag fått starta väldigt långt bak, säger Heikki.

Halvmaran klarade han på

drygt 1.23. Så målsättningen på en tid under tre timmar är realistisk.

– Sedan vet man aldrig vad som kan hända, fyra mil är långt. Det kan var dåligt väder, det kan blåsa och regna. De sista fem, sju kilometerna kan nog bli väldigt jobbiga, då blir det ett mentalt spel, säger Heikki.

Blir det fortsatt träning med sikte på maratonlopp?– Det vet jag inte, men jag funderar på att börja tävla på bana igen. Jag är ju 35 år nu, och förstaårsveteran.

Mer om Stockholm marathon finns här

Annons